VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 01 April 2020 19:09:20

0 Yorum

Kez Okundu.

NECMETTİN ERBAKAN ’IN ÇAĞDAŞ İSLAM DÜŞÜNCESİN DE Kİ YERİ

NECMETTİN ERBAKAN ’IN ÇAĞDAŞ İSLAM DÜŞÜNCESİN DE Kİ YERİ

Doç.Abdulkadir Macit'in kaleminden  güzel bir çalışma, Merhum Erbakan Hocayı Yaşamına tanıyanlar,

Vefatının sonra  ayrışanlar ve yeni nesil  gençlerin anlamasi gezerken bir Lider ve idealist bir Mühendis ERBAKAN'i olmak olmak ve anlamı gerekiyor.

NECMETTİN ERBAKAN’IN ÇAĞDAŞ İSLAM DÜŞÜNCESİNE KATKISI: MİLLİ GÖRÜŞ

İnsanlık tarihinde her toplum ilmin evrensel kurallarına dayanarak kendi sorunlarınamilli çözümler üretmek istemiştir. Çünkü her milletin kendi düşünce ve görüşüne göre ülkesiniyönetmesi ve sorunlarını çözmesi doğaldır ve hatta gereklidir. Erbakan da sorunların çözümünükendi ülkesi çerçevesinde üretmiş bir şahsiyettir. Bu durum Erbakan’ı diğer İslamcılardanayıran temel hususiyetlerden birisidir. Bizim kanaatimiz odur ki, Erbakan’ın İslam siyasetanlayışının temel kavramı veya Ç ağdaş İslam Düşüncesine kazandırdığı en önemli kıymet “ Milli Görüş ”tür.

Gayet sarih olarak şunu söyleyebiliriz ki , Erbakan, siyasi görüşlerini veideallerini Milli Görüş şeklinde formüle etmiştir. Açıkça görünen o ki, Milli Görüş’e istikamet veren, bu düşü ncenin ufkunu tayin edenen muharrik amil, İslâm’ın ta kendisidir.

Bu noktadan Milli Görüş’ün genel karakteristiğinişöyle hülasa edilebiliriz: Erbakan’a göre İslâm p eygamberleri, insanları tevhid ve adalete davetederek insanların hak ve adalet bilincini geliştirmişlerdir. Bütün peygamberlerin insanlığı davet ett iği İslam dini, yeryüzünü imar ve ıslah etmenin yol haritası hükmündedir.

Peygamberleri rehber edinen İslam âlimleri, düşünür ve önderleri ilimle hidayeti birleştirdikleri için feraset, dirayet, se bat ve sabır sıfatlarına sahip olmuşlardır. Onlar, peygamberleri rehber edinerektarihin akışını değiştiren çığırlar aç m ışlar ve beşeriyetin ufkunu genişleten hedefler belirlemişlerdir. Onlar, ilimde doğruların öne çıkmasına, ahlaki hususlarda iyi ve güzel in yaygınlaşmasına, iktisadi alanlarda kaynakların verimli kullanılarak faydalı mal ve hizmetlerinüretilmesine ve siyasette ise adaletin tesis edilmesinde aktif görev üstlenmişlerdir.

Onlar yeryüzünün imar ve ıslahında önder olmuşlardır (Erbakan, 2013, s. 21-22). Erbakan’a göre, bugün, yeryüzünün imar ve ıslahında söz konusu ettiğimiz amilin ışığında önderlik edenhareket, Milli Görüş’ tür. 

 

MİLLİ GÖRÜŞ  VE NECMETTİN ERBAKAN

 Son asrın en önde gelen Müslüman liderleri arasında yer alan Necmettin Erbakan, modern bir "aydın" olarak eğitim görmüş olmasına rağmen içinde yetiştiği aile hayatı, okuduğu İslami kaynaklar ve kurduğu tasavvufi irtibatlar sayesinde Türkiye başta olmak üzere Müslüman toplumların temel meseleleri üzerinde düşünmüş ve bunların içinde bulundukları sorunlarınçözümü hususunda alternatifler üretmeye çalışmış bir kişidir .

Bu süreçte Erbakan, ilim adamlığının yanı sıra Müslümanların toplumsal hareketlerinin lideri rolünü de üstlenmek veömrünün sonuna kadar siyasi alanda mücadele vermek mecburiyetinde kalmıştır. Bu sebepten daha çok siyasi kimliği ile ön plana çıkan Erbakan, siyasi görüşlerini ve ideallerini “MilliGörüş” şeklinde formüle etmiştir.

Çağdaş İslam Düşüncesine etkisi sadedinde en önemli kıymetolarak zikredeceğimiz Milli Görüş, esasen Erbakan’ın hayat mücadelesinin fikri ve siyasi en başat ifade biçimi dir.B u tebliğimizde iki hususu detaylıca ele alacağız. Birincisi, Erbakan’ın Milli Görüşmefhumunun merkezi konumunu teşkil eden İslâm anlayışıdır. Bu bağlamda Erbakan’ın İslam, Hak- Batıl, Cihad, Adil Düzen ve İttihad - ı İslam kavramlarına yüklediği anlamı ele alıp, bu bakış açısının Çağdaş İslam Düşüncesi’ndeki yerini ve etkisini ortaya koymaya çalışacağız.

Neticede anlaşılacaktır ki, Milli Görüş, Erbakan’a göre herhangi bir siyasi hareket değil bilakis maneviyatçı, hakkı üstün tutan ve nefis terbiyesini esas alan İslam’ın, günümüz şartlarını gözönünde bulunduran bir yorumlama biçimidir. Diğer bir ifadeyle, Erbakan’ın mezkûr kavramlarile ulaşmak istediği hedefler aynı zamanda İslam’ın da asıl hedefleridir. İkincisi ise, MehmetAli Büyükkara’nın Gelenekçiler, Islahatçılar ve Modernistler şeklinde tasnif ettiği Çağdaşİslami Akımlar içerisinde Siyasal Islahatçılar kategorisinde değerlendirilen Necmettin Erbakan ve Milli Görüş hareketinin İslam Dünyasındaki diğer ıslahatçılar ile ortaklaşan veya uzlaşan; onla rdan ayrılan veya farklılaşan yönlerinin mukayesesidir.

Bizim kanaatimiz odur ki, Necmettin Erbakan, Milli Görüş hareketi ile hem sosyal ve kültürel çalışmalar icra eden kültürelıslahatçılık hem de yönetimin ıslahını hedefleyen siyasal ıslahatçılık vasıflarının ikisini deşahsında veya hareketinde bir araya getiren tipik bir ıslahatçı görünümü arzetmektedir

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

 

 Necmettin Erbakan’ın İslam Düşüncesine etkisinin sağlıklı bir şekilde tetkikininolmazsa olmaz şartları arasında evvelemirde Erbakan’ı ortaya çıkaran tarihsel durumu n ortaya konulması, onun beslendiği fikri ve ilmi kaynakların tahlilinin yapılması , devrinin entelektüel, politik ve aktivist aktörlerinin profillerinin gün yüzüne çıkarılması ve bunların yöneldikleri amaçların vuzuha kavuşturulması gerekmektedir.

Erbakan’ın dünyaya geldiği tarih, son asırda Osmanlı Devleti’nin çöküşüyle birlikte İslam milletinin lidersiz kaldığı ve Osmanlı coğrafyasındaki toprakların neredeyse tamamınınişgale maruz kaldığı bir zaman dilimidir.

20. yüzyıldaki bu işgaller karşısında İslam’ı bütünolarak (inanç, ibadet, ahlak, felsefe, siyaset, hukuk, eğitim vd.) yeniden hayata hâkim kılmakve İslam dünyasını batı sömürgesinden, zalim ve müstebit yöneticilerden, esaretten, taklittenkurtarmak; medenileştirmek, birleştirmek ve kalkındırmak uğruna yapılan siyasi, fikri ve ilmiçalışmaların, arayışların, teklif ve çözümlerin bütününü ihtiva eden (Kara, 1995, s. 9) aktörler veya hareketler olmuştur.

Bu aktör veya hareketlerin arka planında Osmanlı’nın 1870’li yılların da İ ttihad- ı İslam adı altında hâkim siyasi düşüncesi vardır. Mustafa Sabri Efendi’nin de mensubu olduğu bu düşünce/hareket daha sonra Sırat - ı Müstakim, Sebilürreşad, Beyanu’l -Hak, İslam Mecmuası, Volkan gibi d ergilerde bir araya gelen Said H alim Paşa, Ş ehbenderzâde Ahmed Hilmi, Şeyhülislam Musa Kazım, Babanzade Ahmed Naim, Mehmet Akif, Said Nursi, Elmalılı Hamdi, Aksekili Ahmed Hamdi gibi isimler etrafında başlatılıp geliştirilmiştir (Kara,1995, s. 26-28; Büyükkara, 2016, s. 39). Bunların büyük bölümü Milli Mücadele’ye destekverdikleri halde laikçi devrimlerle beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni ideolojisinin yerleşmesi sonrasında farklı tutum ve tavır geliştirmişlerdir. Büyükkara’ya göre, 1925- 50 arasında bu insanlar fikri mesailerini daha çok İslam’ın iman, ibadet, ahlak konularına harcamışlardır.

Mevcut sistem içinde dini kimliğin korunup geliştirilmesine, maddi ve manevi kalkınmanın birlikte geliştirilmesine katkıda bulunmayaçalışmışlar ancak alternatif siyaset ideolojisi ve projesi üretimi peşinde ol(a)ma mışlardır (Büyükkara, 2016, s. 40). 1950’lerde başlayan demokratik gelişmeler sonrasında ise, o dönemekadar oluşan birikimin siyasete taşınması ve dini değerlerin sosyal ve siyasi projelerde yer bulması süreci gündem edilmeye başlanmıştır.

İşte Necmettin Erbakan’ın İslam düşüncesinioluşturan ve liderliğini yaptığı Milli Görüş hareketini de doğuran Türkiye’deki İslamcılığın tarihi arka planı ve siyasileşme süreci tam da bu dönemde karşımıza çıkmaktadır.

NECMETTİN ERBAKAN’IN ÇAĞDAŞ İSLAM DÜŞÜNCESİNE KATKISI: MİLLİ GÖRÜŞ

İnsanlık tarihinde her toplum ilmin evrensel kurallarına dayanarak kendi sorunlarınamilli çözümler üretmek istemiştir. Çünkü her milletin kendi düşünce ve görüşüne göre ülkesiniyönetmesi ve sorunlarını çözmesi doğaldır ve hatta gereklidir. Erbakan da sorunların çözümünükendi ülkesi çerçevesinde üretmiş bir şahsiyettir.

Bu durum Erbakan’ı diğer İslamcılardanayıran temel hususiyetlerden birisidir. Bizim kanaatimiz odur ki, Erbakan’ın İslam siyasetanlayışının temel kavramı veya Ç ağdaş İslam Düşüncesine kazandırdığı en önemli kıymet “ Milli Görüş ”tür. Gayet sarih olarak şunu söyleyebiliriz ki , Erbakan, siyasi görüşlerini veideallerini Milli Görüş şeklinde formüle etmiştir.

Açıkça görünen o ki, Milli Görüş’e istikamet veren, bu düşü ncenin ufkunu tayin edenen muharrik amil, İslâm’ın ta kendisidir. Bu noktadan Milli Görüş’ün genel karakteristiğinişöyle hülasa edilebiliriz: Erbakan’a göre İslâm p eygamberleri, insanları tevhid ve adalete davetederek insanların hak ve adalet bilincini geliştirmişlerdir.

Bütün peygamberlerin insanlığı davet ett iği İslam dini, yeryüzünü imar ve ıslah etmenin yol haritası hükmündedir. Peygamberleri rehber edinen İslam âlimleri, düşünür ve önderleri ilimle hidayeti birleştirdikleri için feraset, dirayet, se bat ve sabır sıfatlarına sahip olmuşlardır. Onlar, peygamberleri rehber edinerektarihin akışını değiştiren çığırlar aç m ışlar ve beşeriyetin ufkunu genişleten hedefler belirlemişlerdir.

Onlar, ilimde doğruların öne çıkmasına, ahlaki hususlarda iyi ve güzel in yaygınlaşmasına, iktisadi alanlarda kaynakların verimli kullanılarak faydalı mal ve hizmetlerinüretilmesine ve siyasette ise adaletin tesis edilmesinde aktif görev üstlenmişlerdir. Onlar yeryüzünün imar ve ıslahında önder olmuşlardır (Erbakan, 2013, s. 21-22). Erbakan’a göre, bugün, yeryüzünün imar ve ıslahında söz konusu ettiğimiz amilin ışığında önderlik edenhareket, Milli Görüş’ tür. 

 

yazılar Devam Edecektir》》》》》》》》

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER