VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 22 August 2023 09:42:51

0 Yorum

Kez Okundu.

Borç Tuzağı

BORÇ TUZAĞI

H24/ Makale / Mehmet Ali BİÇER 

 Faizci-Liberal-Kapitalist köle düzeninin gereği, sömürmek istediği devletleri veya insanları borçlu yaşamaya ikna etmek, borç almalarını teşvik etmek, zamanı gelince de kendi emelleri doğrultusunda kukla örneği, ipleri elinde tutarak istediği gibi oynatmaktır. “Borç yiğidin kamçısıdır. Devletlerin de birbirlerine borçları var. Ticarette borçlu olmaktan asla korkma. Kazanmak için risk altına girmelisin. Borçsuz insan olmaz.” gibi nice deyimler hep bu anlayıştan kaynaklanmaktadır. İslâm’ın borç verme ibadeti (Karz’ı Hasen) kültür emperyalizmi ile törpülenmiş, ihtiyaç sahibi mağdur insanları bilerek veya bilmeyerek tefeci bankalara yönlendirmiştir.

ZORUNLU BORÇ

Çok zorunlu şartlarda ve ihtiyaç oranında ancak borç alınabilir. Zorunlu olan gıda, giysi, ev kirası, ısınma, elektrik, su, ilaç gibi ihtiyaçlarda borç almak için kapılar çalınır. Başvurulacak kapılar ise sırasıyla şöyledir;

1)-Akraba ve hısımlar,

2)-Dost ve arkadaşlar,

3)-Bankalar ve tefeciler. Lüks hayat, konforlu yaşam, eğlence, tatil ve israf adına borç alınamaz. İslâm Dini, insanların borçlu yaşamasını istemez. “Ayağını yorganına göre uzat.” Tavsiyesini benimsetmeye çalışır. Tüketim toplumlarında savurganlık çılgınlığı vardır. Allah (C.C.) israf edenleri sevmez. İslâm, borç almayı değil, borç vermeyi önermiştir. Lüks mobilya, otomobil ve konut zorunlu ihtiyaçlardan değildir.

BORÇ YAZILMALIDIR

Yaşadığımız ortamda noterlik sistemine benzer borçların kayıt altına alınmasını Bakara Suresi: 282.Ayet’i Kerimesi ile Cenab’ı Allah bizlere vacip kılmıştır. Senetleşmenin terk edilmesi günahtır. Borçlar ayrıntılı, anlaşılacak şekilde kayıt altına alınması, güvensizlik olarak görülmemelidir. Çünkü; herkese borç verilmez, herkesten de borç alınmaz. Mahkeme, noter ve avukat masraflarının toplamı senet miktarı yazımında en az limit kriteri olmalıdır. Küçük borçlanmalar şahitlendirilir veya kişisel güvene dayalı olarak şansa bırakılır.

BORÇ ALINMAZLAR

Herkesten borç alınmaz. Çünkü; Karşımızdaki bizden bir çıkar bekleyebilir. Yaptığı iyiliği başımıza kakabilir. Borcu başkalarına duyurabilir. Borç vaktinde ödenmezse, ödeme kolaylığı göstermez. Borcu bağışlamaz veya bizi icraya da verebilir. Merhametli, hoşgörülü, anlayışlı, insancıl ve iyilik sever kişilerden borç alınmalıdır. Kur’an’ı Kerim Bakara Suresi, 280.Ayet’i Kerime; “Eğer eli darda olan borçlu ise eli genişleyene kadar beklemek gerekir. Bağışlamanız, sizin için daha hayırlıdır.” denilmektedir. Olgun Müslüman yaptığı iyiliklerin karşılığında teşekkür beklemez. (İnsan Suresi; 8-9.Ayet) Başa kakılan iyiliklerin sevabı ise silinir (Bakara Suresi; 262.Ayet).

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

BORÇ VERİLMEZLER

Bazılarına borç verilmez; Borç isteyen kişi daha önceden bizi aldatmış veya iyi niyetimizi suistimal etmiş olabilir. “Mümin bir delikten iki defa ısırılmaz.” ve “Aldatan bizden değildir.” Hadis’i Şerif’leri yolumuza ışık tutmalıdır. Aklımızın, inancımızın, deneyimlerimizin potasında duygularımızı eriterek, borçlu kişi ve kuruluşların düştükleri acı dolu ibretlik hikayelerini dinlemenin daha yararlı olacağı bilinmelidir. Güven ortamının zayıfladığı günümüzde, ibadet amacıyla verilen güzel borç verme duygusu (Kur’an’ı Kerim: Hadid:11 ve Teğabün:17) istismar ile sonuçlanabilir. Zalime, fasığa, müsrife, haramzadeye borç verilmez. Borç vermediğiniz kişinin de size küseceğini biliniz.

BORCUN YAN ETKİLERİ

İslam Hukuku’nda; Ödeme imkânı olup da borcunu vaktinde ödemeyen kişi zalimdir. Borç ödemek; Sadaka vermekten, köle azat etmekten ve hediye vermekten çok daha önemli görülmüştür. Borçlu ölen kişinin cenaze namazı kılınmaz, borçlu kişi Umre’ye ve Hacc’a gidemez. Çünkü; Kul hakkı, Allah hakkından önce gelir. Sırat köprüsündeki yedinci ve son soru kul hakkı ile ilgilidir. Alimlerimiz, borçlu borcunu ödemedikçe yağlı yemek yememelidir demişlerdir. Osmanlı Padişahı Dördüncü Murat; “Bugün borç alanlar, yarın emir alırlar.” İbretli sözü tarihe geçmiştir. Ayrıca, sarayın kapısına borç istemeye gelenlerin eli boş dönmemesini istemiştir. Borçlu yaşama konusunda kişi, aile, şirket ve devlet aynı kategoridedir. Osmanlı Devleti’nin son dönem zaaflarından biri de başka ülkelerden aldığı borçlardır. Özetle; Osmanlı Devleti’ni kuranlar da Müslümandı, yıkanlar da Müslümandı.

BORÇLU MANZARALARI

Örnek rol modelimiz Hazreti Muhammed (S.A.V.) Borç yükünün altında ezilmekten Allah (C.C.)’a sığınmış, "Huzur içinde iken, borçlanarak korku içinde yaşamayın.” öğüdünde bulunmuştur. Ve “Borçtan sakının. Borç gece sıkıntıya, gündüz de zillete sebep olur.” söylemiyle borçlu olmaktan uzak durmamızı istemiş “Borcu var iken verilen sadaka, Allah katında kabul olmaz” uyarısında bulunmuştur. Günümüzde borçlu yaşamak modern köleliktir, materyalizme esir olmaktır. Adalet Bakanlığı'nın 2023 Yılı icra verilerine göre, icra dosya sayısı 33 milyonu, Bankaların kredi kartı alacakları ise 808 milyar lirayı bulmuştur. Eskiden kapımıza haciz memurları geldiğinde utanırdık. Üzüm, üzüme baka baka kararır. Toplumlar bozulma sürecinde çürümeye dönüşür ve daha sonra kokmaya başlar. Karizmatik öncü bir lider bekleyenler önce ortamı hazırlamalı ve tembelliği terk etmelidir.

 

 

https://www.h24hbr.com/yazarlar/mehmet-ali-bicer-106

 

 

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER