VÄ°DEO GALERÄ°
FOTO GALERÄ°
KÃœNYE
FÄ°RMA REHBERÄ°
Ä°LAN REHBERÄ°
BÄ°ZE ULAÅžIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 09 June 2020 17:57:08

0 Yorum

Kez Okundu.

İsrail Doğu Akdenizde Nato Adına Kontrolü Tutmak İstiyor

 Ä°srail, DoÄŸu Akdeniz'i NATO adına kontrol altında tutmayı amaçlıyor

H24》Röportaj 》Gündem  Dış politika

Ä°srail, DoÄŸu Akdeniz'i NATO adına kontrol altında tutmayı amaçlıyor

Yeniden Refah Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı DoÄŸan Bekin, "NATO nezdinde DoÄŸu Akdeniz Diyalog Ülkelerinin başında yer alan Ä°srail, bu bölgeyi NATO adına kontrol altında tutmayı hedeflemektedir" dedi.

Libya’da hareketlilik devam ediyor. Sahada Türkiye destekli hükümet güçleri ilerlemeye devam etmesiyle birlikte gelen son dakika bilgilerine göre; Türkiye, Libya'da da petrol arama çalışmalarına baÅŸlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledik, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek." dedi. Konuya iliÅŸkin Mehr Haber Ajansı'na deÄŸerlendirmede bulunan Yeniden Refah Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı DoÄŸan Bekin, "Libya ile varılan anlaÅŸma gereÄŸi TPAO, petrol arama için ilk baÅŸvuruda bulunmuÅŸ olup, bu baÅŸvuru sonuçlanır sonuçlanmaz sismik araÅŸtırmaların baÅŸlayacağı yetkililer tarafından ifade edilmektedir" dedi.

Fakat Libya'daki olaylara bakıldığında akla gelen ilk soru ÅŸudur: Tarih boyunca iniÅŸli çıkışlı iliÅŸkilere sahip olan Moskova ile Ankara fikir anlaÅŸmazlığından dolayı Libya konusunda karşı karşıya gelmeleri mümkün mü? Türkiye'nin yeni Libya politikasının Ankara-Moskova iliÅŸkilerini nasıl etkileyeceÄŸine iliÅŸkin Yeniden Refah Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı DoÄŸan Bekin'e sorduk: Ä°ÅŸte DoÄŸan Bekin'in Mehr'e verdiÄŸi yanıtlar:

1- Türkiye BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’ın karşı olmasına raÄŸmen Libya ile iliÅŸkilerini güçlendirdi. Ankara’nın Trablus’un iç savaşıyla pençeleÅŸmesine raÄŸmen bu iliÅŸkinin geliÅŸtirilmesinin asıl amacı nedir?

 

DoÄŸu Akdeniz’den çıkarılacak olan Ä°srail, Mısır ve GKRK doÄŸal gazının Avrupa BirliÄŸi’nin de maddi destekleriyle oluÅŸturulan ve deniz altından döÅŸenecek 2 bin km uzunluÄŸundaki EastMed boru hattı projesiyle Avrupa’ya taşınması planlanmaktadır. Bu durum Türkiye ile Libya arasında belirlenen deniz yetki alanıyla tamamen çakışmaktadır.

Türkiye’yi oyun dışı bırakacak olan bir diÄŸer adım ise Türkiye’ye dayatılmaya çalışılan ‘Sevilla Haritası’ olup bundan amaç Türkiye’nin DoÄŸu Akdeniz’deki varlığını yok hükmünde saymak ve Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının görmezden gelinmesidir. Türkiye’nin DoÄŸu Akdeniz’deki mevcudiyetinin yok sayılması zaten hukuki ve siyasi açıdan mümkün deÄŸildir. Bunun üzerine Türkiye, BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından tanınan meÅŸru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarını öngören anlaÅŸmayı imzalayarak karşı ataÄŸa geçmiÅŸ oldu.

DoÄŸu Akdeniz’deki bu yeni geliÅŸmeler üzerine harekete geçen BAE, Mısır ve Suudi Arabistan, General Halife Haftar’a büyük destek vererek Türkiye ile deniz yetki anlaÅŸması imzalayan meÅŸru Fayez el Sarraç hükümetini devirmeyi ve bu anlaÅŸmayı iptal etmeyi amaçladılar.

ABD, BAE, Suudi Arabistan, Fransa ve Mısır’ın desteÄŸini arkasına alarak Libya’da hâkimiyeti ele geçirmeye çalışan Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Haftar, ABD’ye raÄŸmen Rusya ile iÅŸbirliÄŸine giderek Rusya’ya baÄŸlı Özel Operasyon Güçleri ( Spetsnaz), Wagner Åžirketi, Darfur’da adlarını duyuran Sudan Janjaweed Milis Güçleri ve Çad Milis Güçleri ile gücünü konsolide ederek Trablus’taki meÅŸru hükümeti devirmek üzere büyük bir çaba içerisine girdi Ancak son günlerde Saraç hükümetinin Batı Libya’da büyük baÅŸarı kazanması ister istemez General Halife Haftar’ı destekleyen ülkelerin planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de bir araya gelen Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Akile Salih , Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Haftar ve Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es Sisi tarafından Kahire Deklarasyonu’nun yayınlanması ve ateÅŸkes çaÄŸrısı yapılması dikkat çekici olmuÅŸtur.

2- Türkiye ile Libya arasında gerçekleÅŸen DoÄŸu Akdeniz’deki sondaj ve arama faaliyetleri konusundaki anlaÅŸma hangi aÅŸamada?

Libya ile varılan anlaÅŸma gereÄŸi TPAO, petrol arama için ilk baÅŸvuruda bulunmuÅŸ olup, bu baÅŸvuru sonuçlanır sonuçlanmaz sismik araÅŸtırmaların baÅŸlayacağı yetkililer tarafından ifade edilmektedir.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

3- BildiÄŸiniz üzere Rusya Hafter güçlerini destekliyor. Peki, bu durum Moskova ile Ankara’yı karşı karşıya getirebilir mi?

BilindiÄŸi üzere Libya sorununu Suriye sorunundan ayrı tutmak mümkün deÄŸildir. Rusya’nın Suriye’deki mevcudiyetini iyice konsolide etmesi sonucunda gözünü DoÄŸu Akdeniz’e dikmesi ve jeostratejik durumunu kuvvetlendirmeye çalışması beklenen bir adım idi. Bunun için de aynen Suriye’de olduÄŸu gibi iç sorunlarla ve iç savaÅŸlarla boÄŸuÅŸan Libya’ya sonradan müdahil olarak oradan kazançlı çıkmaya ve kalıcı bir üs elde etmeye çalıştı. Kadafi döneminde Libya’nın en büyüksilah tedarikçisi konumunda olan Rusya, bu pazarı kaybetmemek ve Suriye ile Libya arasında köprü oluÅŸturarak Akdeniz’de söz sahibi olmayı yeÄŸlemiÅŸtir.

Sarraç Hükümetinin son kazanımları karşısında Rusya’nın politikasını yeniden gözden geçirmesi ve Trablu hükümetyle dirsek temasında olması söz konusu olabilir. Suriye’de Arap Baharı çerçevesinde eÄŸer ki Ä°ran ve Türkiye gibi bölgenin güçlü ülkeleri dış aktörlerin Suriye’ye müdahalesinden önce iÅŸbiriliÄŸi içerisine girip sorunları çözme yoluna girebilseydiler ÅŸu anda ABD ve Rusya’nın burada güçlü pozisyon alabilmeleri ve Libya konusunda önemli kazanımlar elde edebilmeleri söz konusu olamazdı.

Libya konusunda asıl gözden kaçırılmaması gereken bir nokta da ÅŸudur: NATO’nun yavaÅŸ yavaÅŸ DoÄŸu Akdeniz’de söz sahibi olmaya yönelik adımlar atması ileriye yönelik Ä°srail’in DoÄŸu Akdeniz politikasıyla birebir örtüÅŸmektedir. NATO nezdinde DoÄŸu Akdeniz Diyalog Ülkelerinin başında yer alan Ä°srail, bu bölgeyi NATO adına kontrol altında tutmayı hedeflemektedir.

Burada D-8 organizasyonunun geri planda tutulması Ä°slam coÄŸrafyasındaki sorunların giderek içinden çıkılmaz bir durum haline gelmesini tetikleyen en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Libya’daki durumun Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebileceÄŸini düÅŸünmüyoruz. Çünkü Rusya’nın Türkiye ile olan ekonomik iliÅŸkileri, Karadeniz’deki statükonun korunması, doÄŸalgaz sevkiyatı gibi karşılıklı iliÅŸkilere sekte vurabilecek adımlardan uzak durması söz konusudur.

4- DoÄŸu Akdeniz ve hatta Libya’daki geliÅŸmelere bakılırsa BAE, Mısır ve Suudi Arabistan ile Ä°srail rejiminin Türkiye’ye karşı ittifak kurdukları görünüyor. Sizce Türkiye buna karşı ne yapacak?

Bu çoÄŸrafyada üç saçayaklı bir güç mevcuttur. Bu güç, Ä°ran,Türkiye ve Mısır’dan oluÅŸmaktadır. Her üç ülke de jeostratejik bakımından son derece önemli konumlara sahiptir. ÖrneÄŸin Türkiye’de boÄŸazlar stratejik öneme sahiptir.

Keza Mısır’daki SuveyÅŸ Kanalı da son derece jeostratejik öneme sahiptir. Dikkat ederseniz güneÅŸin üzerinde batmadığı Büyük Britanya, 1956 SuveyÅŸ Momentumu ile güç kaybına uÄŸrayıp Dünya yönetiÅŸimini ABD’ye kaptırmıştır. Ä°ran Körezi de dünya petrol ticaretinin kilit noktasında yer almaktadır. Keza Yemen’deki Bab el Mandep te bunları tamamlayan cüzlerdendir. Bu ve benzeri ittifaklar sadece Ä°srail’e güç vermeye ve Kudüs’teki iÅŸgalin daha da artmasına vesile olmaktadır.

Burada Mısır istenilen kıvama getirilmiÅŸ bulunulmaktadır. Burada Türkiye ve Ä°ran’ın güçlü olması Ä°srail’in yayılmacı yolitikasının önündeki en büyük bariyer niteliÄŸindedir. ABD ve Ä°srail, Türkiye ile Ä°ran arasında mezhep kavgasını tetiklemeye çalıştı fakat çok ÅŸükür ki, her iki ülke de bu oyuna gelmedi. Åžu anda Türkiye ve Ä°ran’ı ambargolar vs. ile dizginlemeye çalışmaktadırlar. Bu ittifaklara karşı Türkiye’nin birliÄŸi öncelemezi ve tarihten gelen tecrübesiyle hareket etmesi kaçınılmazdır.

Bu nedenle, D-8’in bir an önce kuruluÅŸ amacına uygun ÅŸekilde faaliyete sokulması ÅŸarttır. Biz Yeniden Refah Partisi olarak bunu her platformda dillendirmeye çalışıyoruz. Özellikle Türkiye ve Ä°ran’ın politik olarak yakınlaÅŸması bir çok oyunun bozulmasına vesile olacaktır. Rahmetli Erbakan Hocamızın bu konudaki tavsiye ve politikalrını çok önemsiyoruz.

5- Bazı uzmanlara göre Türkiye’nin Libya ile iliÅŸkisi sadece Akdeniz'in petrol ve doÄŸal gazını elde etmesidir. Siz bu konuda ne düÅŸünüyorsunuz?

Yeniden Refah Partisi olarak, Libya’nın toprak bütünlüÄŸü ve istikrarından yanayız. BölünmüÅŸ bir Libya, diÄŸer ülkelere de istikrarsızlık nedeni olabilir. Biz Akdeniz’de Türkiye’nin haklarının korunmasını arzu ettiÄŸimiz gibi, uluslararası hukuktan kaynaklı diÄŸer devletlerin de haklarının korunması gerektiÄŸine inanıyoruz, bu da parti politikamızın ana gayesidir.

Bizler Akdeniz’de her türlü hak ihlallerine karşıyız. Türkiye’nin Libya ile olan iliÅŸkileri de karşılıklı iyi niyet çerçevesinde olması gerekir düÅŸüncesindeyiz. Bizler dost ve kardeÅŸ Libya’da bir an önce barış ve kardeÅŸliÄŸin tesis edilmesinden yanayız. Libya’da Müslüman kanının akması en çok küresel güçleri sevindirmektedir. Ne yazık ki, Suriye’de olduÄŸu gibi, Libya’da da vekâlet(Proxy) savaÅŸları ile Müslüman Müslümana kırdırılmaya çalışılıyor. Akdeniz’in yeniden barış ve istikrarın ana merkezi olması en büyük temennimizdir. Bu coÄŸrafyada kalıcı olan bizleriz. Onun için birbirimizin çıkarlarına ve haklarına azami ölçüde uymamız ve saygı göstermemiz gerekir düÅŸüncesindeyiz.

6- Türkiye- Libya iliÅŸkileri ile ilgili muhalefetin tutumu ne yönde?

Türkiye-Libya iliÅŸkilerinde karşılıklı güvene dayalı, karşılıklı hak ve çıkarların korunmasından yana bir politika uygulanması en büyük önceliÄŸimizdir. Türkiye olarak hiçbir ülkenin toprağında ve menfaatinde gözümüz bulunmamaktadır. Keza, diÄŸer ülkelerin de aynı yaklaşım içerisinde olmaları en tabii beklentimizdir. Libya’da sorunların çözümünün namlunun ucunda deÄŸil, huzur, istikrar ve barış içerisinde bir arada yaÅŸamakla mümkün olabileceÄŸini ifade etmek istiyoruz. Libya’nın istikrarı Türkiye’nin de istikrarıdır. Burada çözümün adresi sömürgeci küresel güçler deÄŸil D-8 ülkeleri olması gerekmektedir. Bu nedenle bir kez daha ifade etmek isteriz ki, D-8’in güçlü olması, bölgenin de güçlü olmasını saÄŸlayacaktır. Bu konuda Erbakan Hocamızın attığı adımları önemsediÄŸimizi ifade etmek istiyoruz.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
https://www.facebook.com/rhvmimarlik/videos/557660301802778
Yazar Bilgisi

H24 Haber H24 Haber infokariha.net Tüm Yazıları

BENZER HABERLER