VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 03 January 2024 12:21:12

0 Yorum

Kez Okundu.

Bolu’nun Eşsiz Lezzetleri

BOLU"UNUN EŞSIZ LEZETLERİ

Tekrardan merhabalar yüksek takımlı Bolu dan selamlar. Bolu mutfağı, zengin ve çeşitli lezzetleriyle Türk mutfağının önemli bir parçasını oluşturur. Bolu'nun iklimi ve coğrafi konumu, yöresel mutfağın özelliklerini belirleyen faktörler arasındadır.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel mutfağı, özellikle aşçıları ile de ün salmış bir ilimiz Bolu. Mengenli aşçıların ünü padişah mutfağına kadar dayanıyor.

Zengin ve özgün bir mutfak olmasına rağmen Bolu mutfağı yeterince tanınmıyor. Biz de bu zengin ve renkli mutfağı size biraz daha yakından tanıtalım istedik. Kış mevsiminde kar örtüsünü üzerine bir yorgan gibi çeken Bolu, orman, kaplıca, dağ ve göllerin kucaklaştığı, muhteşem doğal güzelliklere sahip, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan çok güzel bir ilimizdir.

Bolu gerek süt tatlıları ve Zengin mutfak yemekleri ile bol çeşit barındıran ilerden bir tanesi olup, gastromi şehiri olarakta bilinir. Bolu derken aklımıza ilk gelen Bolu mengenli aşçılarıdır. Araştırmalara göre Bolu aşçıları çekirdekten yetişen ve Türkiye'nin en çok aşçı yetiştiği il olduğunu söyleyebilirim.

Bir mutfağı güzelleştiren o bölgenin doğal malzemesi ve hünerli eller dediğimiz bir cumle ile harika tatlar sunan aşçı ve şeflerin dokunuşuyla olur.

Bolu Mutfağının Temel Özellikleri Bolu mutfağı, genellikle doğal ürünlerle hazırlanan sağlıklı ve lezzetli yemeklere odaklanır. Yöresel tarım ürünleri, Bolu mutfağının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bolu'nun doğal zenginlikleri, mutfağın temelini oluşturur, Bolu'nun meşhur yaylalarında yetişen taze sebzeler, otlar ve yöresel ürünler, yemeklere özgü lezzetleri sağlar. Bolu mutfak keşifimde neler var bakalım!

Abant Kebabı:

Alışılagelen kebap görüntüsünden farklı olarak karnıyarık gibi hazırlanan Abant kebabı, közlenmiş ve ikiye kesilmiş bostan patlıcanın ortasına eklenen sebzeli etlerin kaşar peyniri ile fırına sürülmesi neticesinde oluşuyor.

Mengen Pilavı

Bolu'ya özgü olan Mengen pilavı. Mantarlı, cevizli, domatesli ve kuşbaşı kuzu etli olan bu pilav harika bir lezzete sahiptir.

Yedigöller Kebabı

Yedigöller kebabı da Bolu meşhur yemekleri içerisinde en çok sevilenlerdendir. Hem beyaz hem de kırmızı etin bir arada kullanıldığı bu kebap çeşidi, etlerin kızartılması ve o etlerin suyuyla harmanlanan ekmeklerin közlenmiş sebzeler ile yapılan lezzetli mi lezzetli bir yemek olarak adından baya bahsediyor.

Ovmaç Çorbası

Bolu’ya özgü bir lezzet olan ovmaç çorbası, yılın hemen her dönemi Bolulularca severek tüketilir. Yayla çorbasıyla oldukça benzerlik gösteren ovmaç çorbası tat olarak iyi bir tada sahiptir. Keşli Cevizli Erişte Öncelikle keşin ne olduğundan bahsedelim. Uzun süre kullanılabilmesi adına bolca tuz eklenerek ve suyu süzdürülerek kurutulan ve neredeyse peynir kıvamına getirilen kuru yoğurda keş denir. Bolu yemekleri içerisinde sıklıkla kullanılan bu lezzet, erişte yapımında en lezzetli hallerinden biri halini alır. Keşli cevizli erişte, aslında içinde barındırdıklarından ismini alır. Bolu’nun en güzel lezzetleri arasındadır

Kaldırık Dolması

Bildiğimiz asma yaprağından ziyade hodan isimli bir bitkinin yaprakları kullanılarak hazırlanan sarma çeşididir. Bolu meşhur yemekleri arasında kesinlikle üst sıralardadır. Süzme yoğurt ile servis edildiğinde en lezzetli halini alır.

Kedi Batmaz

Pekmez, ceviz, şeker ve tarçın kedi batmaz lezzetini oluştururken; tuzlu halini keş, kaz ciğeri ve tereyağı ile yapılır. Öte yandan, isteğe bağlı olarak tuzlu da yapılır.

Bolubeyi Tatlısı

Bolu yemekleri arasındaki en tatlı lezzet Bolubeyi tatlısıdır. Profiterole benzeyen bu lezzet, çok az çikolata sosu ve Mudurnu saray helvası eklenerek servis edilen kremalı hamur toplarından oluşur.

Paşa Pilavı

Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle hazırlanır.

Bakla Çullaması

Sebze ile etin en güzel buluşması olarak adlandırabileceğimiz bakla çullaması, Bolu mutfağına özgü bir yemektir.

Bolu Köftesi

Ülkemizde bir çok köfte çeşidi bulunur bunlardan biri Bolu köftesidir. Mengen peyniri, sarımsak ve kıyma ile oluşan Bolu köftesi, lezzetiyle doyumsuzdur.

Kabaklı Gözleme

En kabaklardan oluşan tatlı mı tatlı balkabağından yapılan, Lezzette çığır açan kabaklı gözleme, Bolu yemekleri arasında en fazla tercih edilenlerdendir.

Patatesli Köy Ekmeği

Haşlanmış ve püre haline getirilmiş patatesin hamura karıştırılarak mayalandırıldığı ve ardından da taş fırınlarda pişirilir.

Saray Helvası

Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek hazırlanır.

Çantıklı Pide

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Bolu’da ne yenir dendiği takdirde karşınızdaki kişi Bolulu değilse çantıklı pide cevabını almak biraz zordur. Bolu Çikolatası Özelliği, oldukça yüksek rakıma sahip olan dağından toplanan fındıkların kullanılması olan Bolu çikolatası, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunur.

İmaret Çorbası

Tarihi Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan imaret çorbası, süt ile pirincin buluşmasının ardından yumurta ve unla terbiye edilmesiyle oluşur. Pek tabii pul biber ve tereyağı eklenerek servis edilir.

Kartalkaya Kebabı 

Kartalkaya kebabı. Küçük ve içi boş olan puf börekleri, daha kısa adıyla volovanların içerisine bolca çeşnilenen ve sebzelerle buluşup ön pişirilmesi yapılan kuzu etlerinin birlikte kısa süre daha pişmesiyle oluşur bu kebaptır.

Bolu Mantısı

Türkiye’nin hemen her şehrinde farklı yapılışa sahip pek çok mantı çeşidi vardır. Bolu mantısını bu listeye aldıran lezzeti ise et yerine mantardan oluşan iç harcına eklenen mantar eklenmesiyle yapılır.

Höşmerim

Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis edilir.

Coş Hoşafı

Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 4 saat gibi kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis edilir.

Kabaklı Gözleme

Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir.

Yoğurtlu Bakla Çorbası

Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, yumurta ve tuz karıştırılır.

Yayla Çorbası

Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Kabak çiçeği dolması Bolu mutfağında özenle hazırlanan Türk mutfağında eşsiz bir lezzet sunan kabak çiçeği dolması, iç harcında bulgur, soğan, baharatlar ve yeşillikler yapılan bir yemektir.

Bolu Hızır kebabı

Yahni gibi pişmiş kuşbaşı kuzu etlerinin suyu alınıp mantar eklenir. Yayvan bir tavada ince omlet yapılır ve etler içine doldurulup kubbe gibi tabağa yerleştirilir. Etrafına yemeğin, suyundan dökülüp yanında pilav ve sote edilmiş sebzeyle servis yapılır.

Kaşık sapı

Basit hamurdan büyükçe bir yufka açılıp küçük kareler şeklinde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır. Haşlandıktan sonra süzülür. Tepsiye alınıp üzerine keş, ceviz ve tereyağı kızdırılıp dökülür.

Kaz tiridi

Ev yufkası üçgen biçimde sekiz parçaya kesilip kızarmış kazın yağıyla iki tarafı da yağlanarak sıcak şekilde servis yapılır.

Keşkek

Aşurelik buğdayla birlikte, bir miktar dana eti veya koyun eti pişirilir. İyice pişmiş et alınıp didiklendikten sonra tekrar keşkeğin içine katılıp ezilircesine karıştırılır. Üzerine tereyağıyla kavrulmuş kıyılmış soğan eklenir.

Keşli, cevizli, etli hamur aşı Etli ev mantısı hazırlanıp haşlandıktan sonra süzülüp üzerine keş, ceviz ve tereyağı kızdırılıp ilave edilir.

Kızılcık tarhanası

Aynen tarhana gibi hazırlanır, ancak unun içine bolca kızılcık püresi katılır. Çorbası, kaynar suya kızılcık tarhanası eklenip pişirilir. İçine sarımsak ve tereyağı katılır.

Kömeç Un, tuz, su ve karbonat yoğrulur. Ekmek gibi yapılıp köy ocaklarında külün içine gömülerek pişirilir.

Köroğlu kiremitte yaprak kebabı Kuzu eti ince dilimlere kesilip sote yapılır. Köy ekmeği kuşbaşı doğranıp kızartılır ve etle karıştırılır. Üzerine tereyağı, domates, sarımsak, sivri biber ve maydanozdan oluşan bir sos dökülüp kiremitte servis yapılır.

Tabiki saymakla bitmeyen bolu'nun eşsiz ve çok çeşitli mutfağı ile daha bir çok lezzet barındırıyor yazdıklarım sadece bir kaçı olup dahası ise Bolu şehrini ziyaret ettikçe Çeşitliliğini görmenizi tavsiyenderim.

(Gönül sofrasında paylaşılan bir yemek, bin duyguyu uyandırabilir; ustalıkla hazırlanan bir yemek ise bir başyapıttır.) Zaman ayırıp okuduğunuz için sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.

Bir sonraki durağımız (Malatya) Ben chef Mazlum sevinç Esen kalın

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER