VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 07 June 2023 21:45:19

0 Yorum

Kez Okundu.

Organ Bağışı ve İslâm

ORGAN BAĞIŞI ve İSLÂM

H24/ Makale / Mehmet Ali BİÇER 

Bazı belediyelerin katkısı ile “Organ Bağışı Konferansları” düzenlenmekte, medya aracılığı ile etkileyici bilgiler topluma sunulmaktadır. İstenilen şu ki, herkes öldükten sonra cesedi toprakta çürüyüp gideceğine, organlarının bir işe yaramasıdır. İlk bakışta bu düşünce mantıklı gibi gelebilir. Halbuki organımız bize ait bir mal değil ki, başkasına bağışlayalım. Ayrıca, İslâm Hukuku’nda kan, saç dahil bütün organların satışı ve ticareti yasaklanmıştır.

SORGULA ve ARAŞTIR

Organ bağışının İslâm’i boyutu nedir? bilmek gerekmez mi? Bizler İslâm Dini’ni seçmede tercihini yapmış ve teslim olmuş kişileriz. İslâm Bilginlerinin fıkıh (İslam Hukuku) tarifi ise şöyledir. Fıkıh; Bir insanın lehinde ve aleyhinde olanları bilmesidir. Öyleyse, organ bağışı caiz midir, değil midir? lehimize midir, aleyhimize midir? Bunların bilinmesi gerekir. Allah (C.C.) katında sorgulayan ve araştıran (tahkiki) iman, taklidi (İmitasyon) imandan daha kıymetlidir.

ORGAN NAKLİ HAFTASI

Organ nakli, çağımızın gündemine girmiş bir konudur, Organ Bağışı; Laik Devletin anayasal bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da dinen caizdir fetvası verilerek, savunulur hale getirilmiştir. Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Sayın Mehmet Nuri Yılmaz’ın 2001 Yılında yaptığı basın toplantısında organ bağışı seferberliği başlatılmış, her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Nakli Haftası” olarak gündeme getirilmiştir.

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ

Z Bazı çevrelerce organ bağışı için düşünülen insancıl duygular, iyi niyetler nedense sokaklarda aç, rezil, perişan, insanlık dışı davranışlara terkedilmiş insanlar için düşünülmüyor. Materyalist-maddeci, kapitalist-paracı, egoist-hırslı bir toplumda organ nakli veya organ bağışı nasıl cereyan eder acaba? Hipokrat yemini yapmış olan doktorların dürüst, güvenilir ve adil davranmaları için “Hipokrat Yemini” yeterli sayılır mı? Yoksa yanlışlıkla veya kasıtlı ölümler olabilir mi?

IRKÇI SİYONİZM’E DİKKAT

Organ Bağışı, organ ticareti mafyasına takılır mı? Organ naklinden, zengin ve yoksul ayırt etmeksizin herkes yararlanacak mı? Medyaya yansıyan kadarı ile böbrek ticareti buzdağının görünen yüzü olabilir mi? Emperyalist Irkçı Siyonizm Dünya’da gerçekleştirdiği silah ticareti ilk sırada, ilaç sanayisinde ise ikinci sırada yerini almıştır. Şimdi Soruyoruz: İlaçların yan etkileri ile organ nakilleri arasında bir bağ var mıdır? Dünya Sağlık Örgütü bu konuda ne yapıyor?

İSLÂM’DA LAUBALİLİK YOKTUR

Nakil yapılan kişinin Müslüman, Yahudi, Hıristiyan, ataist, fasık olmasının dini hükmü nedir? Bizleri ne derecede etkileyecektir? Organ naklinin inanç boyutu yanında ayrıca ahlaki boyutu da düşünülmelidir. Örneğin: Organ nakilleri sevgi, nefret ve imanın merkezi olan kalp, hırsızlık için el, neslin üremesi için cinsel organ, kişilerde manevi yönden etkisi olabilir mi? Ahirette organların şahitliği nasıl olacak? Bu ve buna benzer daha bir çok soruların aydınlığa kavuşturulması gerekir.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

ÖZDE DİN ÖZGÜRLÜĞÜ

Dinimiz İslam’ın Amentü’süne Göre; Öldükten sonra ahirette dirilince organ kimin olacak? Hesap gününde organlar kim için nasıl şahitlik yapacaklar? Kafirlerin ömrünün uzaması için dua edilmezken organ bağışı ve montajı nasıl izah edilecek? İnsanın kendi vücudu üzerinde tasarruf hakkı var mıdır? organları onun kullandığı eşyası gibi midir? Satılamayan, köleleştirilemeyen insanoğlunun organlarının haliyle bir değeri vardır ve bir kıymet ifade ederler.

BİLİMDE YÜKSEK TEKNOLOJİ

İnsan hayatında ölüm son değildir. İnsan cesedi kadavra (deney cesedi) olamaz. Bugün, bilim adına bir şeyler yapılacaksa, suni (yapay) organlar, protezler şeklinde olmalı ki, tıp daha bir ilerlesin, bilimin, tıbbın önü açılsın. Organ nakli tıbbın en son noktası değildir. Nano teknolojisi (Yüksek teknoloji, Gözle görülmeyen robotlarla tedavi) çalışmaları varsa hızlandırılmalıdır. Hipokrat Yemini ise doktorların dürüst davranmasını sağlayamaz.

GENEL BAKIŞ AÇISI

Fıkıh kitaplarında her türlü sağlık konusu ele alınırken doktorun; Adil, Uzman, Mümin ve Müslüman olması aranmaktadır. Din Bilginleri oruç, diyet, ameliyat, protez, sezaryen gibi konularda duyarlı davranmışlardır. Sonuç Olarak; Organ nakli caiz değildir diyenlerin delilleri daha güçlüdür. Yaşadığımız bu çarpık köle düzeninde organ bağışı insanın nasıl içine sinecek bilinmezliklerle doludur. Hukukçu-İlâhiyatçı Prof.Dr. Cevat AKŞİT bir röportajında “Ben organ vermem de almam da çünkü, Kuran'da yerini bulamıyorum. Bence caiz değil.” demiştir. 

İSLAM BİR BÜTÜNDÜR

İslâm Hukuku; İnanç, ibadet, güzel ahlâk, muamelat ve ceza hukuku ile bir bütün olarak değerlendirilir. İslâm Dini, sentez düşüncelere kapalıdır. Hak ile Batıl birbirine karıştırılamaz. Ölüye saygı göstermek, dua etmek, gusül ettirmek, kefenlemek, cenaze namazı kılmak dinin gereklerindendir. Hazreti Muhammed (S.A.V.)in “Ölünün kemiğini kırmak, dirinin kemiğini kırmak gibidir.“ sözü ile “Organ Bağışı” konusunda daha titiz yaklaşmamız gereğine dikkat çekmiştir.

İSLÂM’A TESLİMİYET, İMANDANDIR

Müslümanların örnek rol modeli (Ahzab:21) Hazreti Muhammed (S.A.V.)’e itaat etmek, Allah (C.C.)’a itaat etmekle eş değerdir. (Nisa:79) Peygamber neyi verdiyse onu alın ve neyi yasakladıysa onu terk edin. (Haşr:7) Hz.Muhammed (S.A.V.) kendi nefsinden konuşmaz. (Necm:3-4) Ayet’i Kerime’lerin ışığı altında İslâm adına yorumlar yapılmalıdır. Öncelikle bazılarının samimi olması, çifte standartı bırakıp demogojiden uzak durması icap eder.

ORGAN NAKLİ YASASI

“Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” 3-Haziran-1979 de yürürlüğe girmiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK 1938 de “Beni, Türk hekimlerine emanet ediniz.” Söylemiyle, acaba ne demek istemiştir? Ölüsüne saygı duymayanın, dirisinden de hayır gelmez. Düşünen insan, alternatif görüş ister.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER