VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 19 April 2020 14:09:24

0 Yorum

Kez Okundu.

MÜŞİR ÇERKES DELI FUAD PAŞA

Müşir Çerkes Deli Fuad Paşa

Üstteki isim İstanbul ve Ankara'nın arasında kurulan ve Padişah/Halife ile Ankara Meclisi Millisinin barikatını parçalayıp, Mustafa Kemal Paşanın ricası üzerine gönderdiği mektubu Sultan Vahdeddin'e ulaştıran şahsiyettir.

Sultan Abdülhamid'in 1903'de Şam'a sürüp de bütün rütbelerini ve nişanlarını aldıran divanı harb kararına pek önem vermeyerek müşirliğini sürdürmesini engellememek yolunu seçtiği Deli Müşir Çerkes Fuad Paşa;

Saray ile Ankara arasında kurulmuş barikatı parçalayacak, Suttan Vahideddin ile M. Kemâl Paşanın haberleşmesini sağlayacak vazifeyi talep eden Ankara’ya, hayır dememişti. Hemen de saraya gelerek Sultan Vahideddin ile görüşme talebinde bulunmuş ve hemen huzura kabul edilmişti.

Yüz yaşını aşmakta olan Fuad Paşa o müthiş heybeti göğsünün tamamını kaplayan aslan yelesi gibi yaydığı bembeyaz sakalı ile bir mehabet heykeli gibi fakat son derece hürmetkar tavır ve sesiyle: 'Efendimiz velinimetim üç şehit babasıyım. Diğer iki oğlumun son harpte aldıkları yaralar daha kapanmadı. İcap ederse onlar da, ben de feda olayım.

Anadolu’da mücadeleye girişmiş kumandanları tanımam ancak size sunmak istedikleri emaneti ulaştırmayı bir ibadet ve sadakat olarak telakki ettim' dedikten sonra koynundan çıkardığı Heyet-i Temsiliye adına M. Kemal imzalı mektubu takdim etmişti.

Bu mektupta Damad Ferid'in infisal ettirilmesi talep ediliyordu. Padişah bu ve diğer isteklere sıcak baktı. Damad Ferid Paşa 3. sadaretinden böyle çekilmek mecburiyetinde kaldı. Deli Fuad Paşa bu mektubu vererek kurulmuş sansür duvarını yıkıvermişti. Sultan Vahideddin'in Deli Fuad Paşa’ya söylediği sözle sayfamızı süsleyip sona erdirelim: "Benim menfaatim, milletimin menafiine merbuttur. Mîlletsiz padişah olmaz. Milletimin saadeti ve refahını isterim. Kanuni esasi ve meşrutiyete riayet edeceğime yemin ettim. Etmemiş olsaydım bile, meşrutiyete muhalefet etmemek için verdiğim söz kafidir. Meclis-i Milli intihabını(seçimini)çok arzu ediyorum.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Milli ordunun hulûsu tamm-ı olduğuna kaniim. " Sevgili okurlar bakanlık olsun, Şuray-ı Devlet riyasetini üzerine almaktan imtina eden mütevazi(!) şahsiyetten sadareti daha sonra hem de beş defa üstlenmesi çizgi kırıklığı mı?

Yoksa mütareke teminini sağlayan Ahmed İzzet Paşanın sadareti sonrasında daha zor dönem, aslında daha kolay bir dönem miydi ki, Mehmed Ferit Paşa bu sadarete hem de, beş defa iştahla koştu?

Yoksa; cidden işgale uğramış bir devletin yönetiminde hem milli kalkışmayı destekleyecek hem de, işgalci devletleri suhuletle idare edebilecek bir Kardinal Rişölvö kabiliyeti vehmettiğinden daha da zor olan sadrazamlığı tereddütsüz kabul etti? Aslında bütün bu sorular cevabını artık rûz-î mahşer de bulacaktır.

İstanbul'da Harbiye semtinde bilindiği, gibi Cemal Reşid Rey'in adı verilmiş tiyatro bina sı bulunmaktadır. Bu sanatçı zâtın pederi, Dahiliye eski nazırlarından Ahmed Reşid (Rey)Beyefendi şu beyanla: "6. Mehmed kendisine şayan-ı emniyet ancak iki kişi bulabilmiş, bunların birincisi eniştesi Ferid Paşa, ikincisi dünürü A. Tevfik Paşa. bu zat. . " demek suretiyle dönemi, sıhriyeti yani yakın akrabalarının yardımıyla aşmayı plânladığını fakat isabet edemediğini ifadeden kaçınmayarak bildirmiş olmaktadır. 30/Ağustos/1922'de Meydan Muharebesinin ve zaferimizle bitmesinin 97. yılı münasebe ti hasebiyle Milletimizin bayramını anarken bütün şehitlerimize de rahmetler dilerim.

Fiemanillah

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER