VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 04 July 2023 18:05:43

0 Yorum

Kez Okundu.

İslam’da İhlâs

İSLÂM’DA İHLÂS

İhlâs Kavramının Sözlük Anlamı;

A)- Samimiyet, Doğruluk, Dürüstlük

B)- Halis, Saf, Arı, Duru, Tertemiz

C)- Temiz kâlb ile karşılıksız sevgi

D)- Allah’a içtenlikle bağlanmak

E)- Güvenilir dost olabilme hâli

F)- Som, Katışıksız demektir.

Manevi Yolculuklarını tamamlamış, Öncü İslâm Alimleri Takva Okulu, İhlâs Okulu ve İhsan Okulu’ndan mezun olarak diplomalarını almışlardır. Gönüller Sultanı Hazreti Mevlâna (K.S.)’un İhlâs Tarifi; "Kulun her işini, Allah rızası için yapmasıdır." Günümüz modern çağda en çok ihlâs kavramına muhtacız.

LİTARATÜRDE İHLÂS

Dünya menfaatini düşünmeden, davranışlarında Allah'ın rızasına yönelmek, kulluğunu yalnız Allah için yapmak, riya ve gösterişten uzak, gönlünü kaygı ve düşüncelerden arındırmaya “İHLÂS” denir. ALLAH (C.C.) katında ibadetlerin kabul edilmesi için, ihlâs ve usülün (Yöntem, Metod) birlikte olması şarttır. Kâlbin ameli, kulluğun sırrı ihlâstır. İslâm Hukukunda ihlâssız yapılan ibadet, cihad, Hayr ve hasenat geçersizdir.

KUR'AN'DA İHLÂS

Kur’an’ı Kerim’de; İhlâs sözcüğü onbir defa zikredilmiştir. Kur’an’ın üçtebirini kapsayan İhlâs Suresi vardır. İhlâsın çıkış noktası, sağlam bir iman ve Allah'a tam bir teslimiyettir. Hz.Muhammed (S.A.V.)’in Mirac Olayı, Hz.İbrahim (A.S.)’ın Gül bahçesindeki huzuru, Hz.Yunus (A.S.)ın Balığın karnından kurtuluşu, Hz.Musa (A.S.)ın Nehir Yolunda selamete ermesi, Hz.Eyyüb (A.S.)’ın Sabır Sınavını kazanması ihlâsa dayalı Allah (C.C.)ın birer ödülüdür. “Ey İman edenler, Yeniden iman ediniz.” Nisa Suresi; 136.Ayet’i Celile

İHLASIN ÇEŞİTLERİ

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Güzel niyette, Amentüde, Davranışlarda ve Güzel ahlâkta ihlâsa öncelik tanınmalıdır. İhlâslı mı davranıyorum? Yoksa ihlâsın dışında mıyım? Veya ihlâs beni teğet mi geçiyor? Bunların muhasebesini yapmak durumundayız. İhlâs konusunda titiz davrananlar Yüce Allah’ın katında derecesi yükselir, toplum içerisinde de saygınlık ve güvenilirlik kazanır, karakteri düzgün, özgüvene sahip birey haline gelirler.

İHLÂSIN BOZULMASI

 

İhlâsın zıttı riyadır. İkiyüzlülük inanç açısından tehlike kaynağıdır. Gösteriş için davranmak riyadır. Dünya sevgisi, şan ve şöhret,

 

mevki ve makam tutkusu, Menfaat ve rant duygusu, bir başkasına yaranmak, alkış ve övgü beklemek, tahakküm adına iyilik yapmak, İnsanların ayıplamasından korkarak inancından ödün vermek, sentezci konuşmak, timsah gözyaşı dökmek, El gördülük davranışlar ihlâsı bozar. Reel politik ve konjonktür Allah’a şirk oluşturabilir.

RİYAKÂRIN BELİRTİLERİ

Hazreti Ali (R.A.) Diyor ki; "İkiyüzlünün (Riyakâr) üç belirtisi vardır:

1.)- Yalnız kaldığı zaman tembelleşir, (İhlâssızlaşır)

2.)- Halk arasında dinçleşir, (Dindarlaşır) 3.)- Övülürse amelini arttırır, eleştirilirse azaltır."

İHLÂSI KAYBEDENLER

Cenabı Allah Kur’an’ı Kerim Ayetlerinde; Kitap yüklü eşeklerden (Cuma:5), İnsanı köleleştiren ve sömüren zenginlerden (Kasas:76), Köpekleşen Din Alimlerinden (Araf:176) Maymuna dönüşen beyinsizlerden (Bakara:65), Domuzlaşan insanlardan (Maide:60) Emekçilerin hakkını yiyen bahçe sahibinden (Kalem:17) bahseder. Asr’ı Saadet Medine Döneminde ise ihlâsını kaybederek ayağı kayan Müslümanlar anlatılır, Bunlar; Zenginleştikçe cimrileşen ahlâksız Salâbe, Mücahid görünümlü münafık Kuzman ve Devletin malını çalan hırsız Kirkire.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER