
Telli Turna
H24/ Van Oktay Subaşı
Telli Turna Bir anlamda Göçmen kuşlardır. Haklarında turnam, telli turnam diyerekte şarkılar söylenen bu doğa dostu canlıları BİTLİS Eren üniversitesi öğretim üyesi Akademisyen Oktay Subaşı Resmetti.
Fotoğraf sanatçısı ve doğadaki canlıların dostu olan Subaşı bahar mevsimi gelmeye başlayınca doğadaki hareketliliğe de kayıtsız kalmıyor, kimi gün bir çiçek, bir ters lale, kimi gün bir menderes, kimi gün bir kaplıcada mandaları, kimi gün flamingoları resmektedir.
IUCN 2012 Kırmızı Liste'ye göre dünya genelinde 'Düşük Öncelikli' ancak Türkiye popülasyonu 'Tehdit Altında'dır.
Telli turna (Anthropoides virgo), turnagiller (Gruidae) familyasına ait bir kuş türü. 155–180 cm kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır.
Göçmendirler, Afrika ve Güney Asya'da kışlarlar. Telli turnalar genellikle, kış boyunca kuru otlaklarda bulunurken, üreme mevsimi esnasında bataklık alanlar yaşam yeri olarak tercih edilir.
Nemli bataklıklar, bozkır habitatları ve çayırlar, seçilebileceği diğer alanlardır. Kışı Afrika'da geçirdikten sonra Mart-Nisan aylarında Türkiye'ye gelen ve Doğu Anadolu’da dört farklı sulak alanda ürediği bilinen telli turnaların son ürediği alan Muş'un Bulanık Ovası'ndaki Murat Nehri üzerinde bulunan adalar olarak bilinir.
Telli turnaların tüm Avrupa’da üreyen son 11 bireyinin Bulanık Ovası’nda kısıtlı bir alanda bulunmakta olduğu tespit edilmişti ancak Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın 2019 yılında yayımladığı, kuş gözlemcilerinin 2014-2017 yılları arasındaki kayıtlarını içeren Türkiye Üreyen Kuş Atlası'nda bu türün artık Türkiye'de üreyen nüfusunun kalmadığı bildirilmiştir.
Bulanık Ovası'nda Murat Nehri üzerindeki adalarda artan koyun otlatma faaliyeti sonucu soyunun yok olmasına yol açmış olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak : Vikipedi
23 Nisan 2022 Erciş // VAN.