VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 01 November 2020 19:49:45

0 Yorum

Kez Okundu.

Protest Bir Sanat Grafiti Sanatçısı Ateş

Protest Bir Sanat Graffiti

H24/Kültür-Sanat/Röportaj

Graffiti'nin Tarihsel Süreci ve Gelişimi Tarihsel sürecine bakacak olursak, M.Ö’ye kadar dayanan bu sanat ilk insanların mağara duvarlarına çizdikleri şekillerden gelip, 1940lı yıllarda Almanyada Berlin Duvarına protestolar amacıyla iki yönlü olarak slogan ve şekiller çizerek tanınmaya başlanmış ve Amerikanın 1960’lı yıllarında sokak çetelerinin kendi alanlarına, bu alanın kendilerine ait olduğunu belirlemek için çizdikleri yazı ve şekillerle kendini göstermiştir.

Diğer yandan 1960 ve 1970’li yıllarda New York da kuryecilik yapan Demetrius isimli bir kişinin gittiği her yere isminin kısaltması olan taki ve sokak numarası olan 183’ü birleştirmesiyle yani Taki183 imzasını atmasıyla insanların merakını uyandırmıştır.

Talip AKSOY:Sayın Ertan Ateş Hocam Sizleri tanıyabilirmiyiz?

İsmim Ertan Ateş 1982 Van doğumluyum Malatya Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Eğitim Fakültesi mezunuyum, aynı zamanda Beylikdüzü Kemal Arıkan Ortaokulunda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapıyorum.

Talip AKSOY:Bu mesleğe nerede başladınız?

Graffiti sanatını Üniversitede hocamız Erol Beyden öğrenmiştik burada ilk üniversitenin içerisindeki trafoları boyayarak bu mesleğe başlamıştık.

Talip AKSOY:Grafiti Sanatına Nerede başladınız ?

Daha sonra ise Kendi çabalarım ile internetten indirdiğim videolar ile çalışmalar yaparak, kendimi geliştirerek uygulamalar yaptım. Çevremden de beğeniler Aldığım bu mesleği, bu işi daha üst seviyelere getirdim 17 yıldır graffiti yapıyorum. İstanbul'a 2007 yılında geldim İstanbul'da öğretmenlik yapmış olduğun Öğretmenlik mesleğinin yanında aynı zamanda kendi işim olan grafik sanatını burada geliştiriyorum; bunun yanında gerek belediyelerin olsun, gerekirse okulların olsun yaz tatillerinde veya 15 tatillerde buralardan kendi Mesleğimi icra ediyorum.

Talip AKSOY: Graffiti nasıl bir sanattır nelere tema eder?

Graffiti nasıl bir sanat olduğuna baktığımız zaman graffiti kelime manası Kuralsız sanat demek, graffiti daha çok harflere boyut kazandırma ile ilgili bir sanat ve özellikle toplumumuzda Herkes bir alanda yetenekli olduğunu düşünüyor olabilir, Herkes kendisini geliştirmeyi düşünmeli;bu sanata yönlenmelidir.

Talip AKSOY: Gençliğe,özellikle bu sanatı tavsiye edermisiniz ?

  Gençliğe özellikle graffiti ile ilgili uğraşmalarını tavsiye ederim. Bu sanatta uğraşarak huzur bulabilirler Sanatın her dalıyla uğraşmaları tavsiye ederim Ama özellikle benim yeteneğim yok Hadi ben henüz Keşfedilmemişim, sosyal olarak sıkılıyorum, bu tip ifadeler kullanan gençlerimize tavsiyem graffiti ile uğraşabilir .

Graffiti ile ilgili araştırma yapmaları tavsiye ederim internetim ile ilgili yeterince bilgi vardır,videolar var buralarda örnekleri inceleyebilirler çocuklarımız psikolojik olarak özellikle graffiti ile dinlenebilirler, özellikle zaman zaman insanımızın sosyalleşmesine de katkı sağlayacak sıkıldığı zaman insanlığınız Neyse ben bunları hepsini özellikle gençlere çocuklara yaşlılara tüm insanlarımıza graffiti Ebru kareografi gibi sanatlarla uğraşmaları tavsiye ediyorum çünkü sanatın her dalı insanı dinlendirir; özellikle resim çizmelerini tavsiye ederim.

Resimde renklerin armonisi olsun,şekli olsun, muhakkak ki insanlar etkileyecektir. Özellikle herhangi bir yüzeyde bir şekil çizdikleri zaman şekilde olabildiğince, Har yeri renklendirmeleri gerekmektedir. Her yeri renklendirdiği zaman ister istemez iç dünyamızı da dolduracaktır. Sizin algılarınızın Aklındaki boşlukları dolduracaktır ve bunları güzel renklendirdi yeni zaman Aslında kendi dünyanızı da bir şekilde renklendirilmiş olacaksınız Özellikle de sıkılan insanımıza ben graffitiyi tavsiye ediyorum.

Talip AKSOY:Graffiti bir aykırı sanat gibi gözüksede,sizlerin çevreci ve maneviyatçı eserleriniz güzeldir nasıl değerlendiririsiniz ?

Ertan :Sizin de belirttiğiniz gibi gençliğimiz daha çok işte belleğinde holiganların gençlerin yazmış olduğu yazıları taklit ediyorlardı işte graffiti daha çok başkaldırı ve protest bir anlayışından hareket ederek ortaya çıkıyor Sokaklarda görmüş olduğunuzu yazılar var,İlk çıkışı bu yazılar olduğu için biz graffiti diyemeyiz.

Bu graffitinin doğuşu olabilir ama sanat değildir,graffitinin gelişimi olamaz sokaklara yazılan yazılar daha çok gelişigüzel güzeldir herhangi bir devlete veyahutta bir görüşe karşı olarak seslendirerek yazılan yazılardır Özellikle de günümüzdeki gençlerin ise tuhaf olarak kendi harfleri baş harflerini bir araya getirerek dualara grafitiler yapıyorlar Tabii ki bu durumda da Sanatsal bir nitelik aranmaz . Dün graffiti sprey ile birkaç hamlede birkaç işaret bırakılarak yapılan bir sanat değildir. Çünkü onların o harflerini toplamanız gerekiyor farklı bir şekilde tanımanız gerekiyor, veyahutta görselleştirme yapabilmeniz gerekiyor.

Graffiti de bir yazı olabilir ama aynı zamanda görselli olan bir yazıdır. Bunun dışında sizin de söylediğiniz gibi graffiti ile uğraşan insanlarda özellikle maneviyatçı dediğimiz müspet dediğimiz insanlar veyahutta toplumlar cemaatler tarafından pek de hoş karşılanmayan,iyi görülmeyen bir sanat değil çocuklarının Bu tipi sanatlar uğraşmasını pek istemezler çevresinde de peki bu işlerle uğraşan insanlara hoşlanmazlar Ama şunu şuna benzer kim bundan daha önceki yıllarda Bizler Başka sanat dallarına da bu şekilde ötekileştirme ile bakıyorduk örnek veriyorum. Sanat ve Gençlere tarihi Öneriler Osmanlı'dan Graffiti çalışması yoktu minyatür çalışması vardı işte Osmanlı'da üç boyut kaliteli resimler yoktu onun yerine ne vardı.

Ebru vardı hat yazısı vardı kaligrafi belki olabilirdi Yani toparlarsak aslında bizim insanımız sanat ile uğraşmıştır ama sanatla uğraşmadigi özellikle inancı ile ilgili olan kısımlar vardır graffiti inanç olarak yapılamayacak bir meslek bir sanat değildir bir sıkıntısı yoktur dinen bir sülüet resmi çizmiyor sunuz Bir heykel yapmıyorsunuz insanlarımız neden graffiti ile uğraşmasın Özellikle de müspet Benim tavsiyem çocuklarınızı graffitiye yönlendirin çocuğun içinde gönlünde bir istek var ise bence önüne setler konularak bu istekler ertelenemez Çünkü bir söz vardır.

Su Akar Yatağını Bulur insanı içindeki Duygu da aynen böyledir ne kadar erteler senin suhuf kadar hırçınlaşır Buket gideceğin yere daha süratli bir şekilde gidecektir sizin engellediniz suyun gücünü artıracaktır aslında bu yüzden inancımızın gereği inan ceza göre Helal olan sana atılan bilimler teknoloji ile sinema ile tiyatro ilan kültürüyle tarihi len uğraşmanız gerekiyor aynı zamanda Beylikdüzü'nde bir gençlik hareketinin temsilciliğinde vakıfta başkanlık olarak görev yapmaktayım buradaki öğrencilere de hep söylüyorum Evet anneniz babanız sizlere muhakkak yol gösterecektir sizlerin Duygu düşüncelerini daha üstünde olamayacaktır sizin Duygu ve düşünceleriniz muhakkak ki Daha yukarıda olacaktır.

Bundan dolayı benim muhafazakar anne babalara da şu istirham da bulunacağım öğrencilerini herhangi bir sanata bir aktiviteye yönlendirmeden önce Öncelikle o sanatı iyice bir araştırsınlar bilgi sahibi olsunlar gönderdikleri hocaları takip etsinler incelesin ler malum evladınızı Çocuğunuzu siz oraya eğitim alsın diye gönderirsiniz Ama bunun tersi Mazallah yanlış yönlere de sapabilir onlara dikkat edelim

Talip AKSOY: Muhafazkar kesimin sanata olan mesafesini nasıl değerlendirirsiniz.?

Biz Müslümanlar genellikle sanattan uzak durduk.Sanata pek hoş bakmadık , eğlenmeye eğlenceye pek zamanımız maalesef yoktur. Özellikle de 3 boyutlu resimleri tiyatroya, sinemaya ,şiire şarkıya baktığımızda Sonuçta hepimiz de insanız iç güdülerimiz vardır. Sanata bir merakımız bir isteğimiz Elbette vardır, aslında bizim insanımız sanatla uğraşmalı, Kur'an'da veyahutta dinimizde baktığımız zaman sanata uğraşmayın ! diye kesin bir Emir yoktur.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Ben böyle bir ayet de hatırlamıyorum. Okuduğum kadarıyla öyle bir hadiste hiç duymadım inimiz Hey genellikle heykel yahutta O zamanki putperestlik ile ilgili olabilecek itikadi konuları ile ilgili ile objeler ile uğraşmayı yasaklanmıştır

Fotoğraf açıklaması yok.

Talip AKSOY:Ekol olarak Örnek alacağınız bir ekol kim olabilir ?

 Yaşayan bir kişi yok. Ancak Fuasto Zonaro ve Rembrandt tan etkilenmişimdir.

Talip AKSOY:En çok sevdiğiniz rekler hangileridir ?

Ertan Ateş: Normalde isim renklerle olduğu için hepsine ihtiyaç duyar hepsini çok severim. Ama resimlerinde daha çok mavi ve yeşil egemendir

Talip AKSOY:En sevdiğiniz şehir hangisidir ?

Ertan Ates: İstanbul

Talip AKSOY:En son Okuduğunuz Kitap hangisi ?

Ertan Ates: Emine senlikoglunun maria adlı kitabı

 Talip AKSOY:Uluslararası bir yarışmaya katılsaydınız ne tür bir başlık ileyrışmaya katılırdınız ?

 Sloganım islam kardeşliği olurdu herhalde.

Talip AKSOY: Ertan Ateş: Slogan niteliği taşıyorsa basit graffitiye örnektir diyebiliriz.

Talip AKSOY:En sevdiğiniz renkler hangisidir ?

Türk halk müziğinden, dini ezgi ve marşlardan hoşlanırim

Talip AKSOY:Çalışırken mırıldandığınız şarkılar oluyrmu ?

Çalışırken hem yüksek sesle hemde mirildandigim şarkılar çoktur.

Talip AKSOY:Eserlerinizi yaparken Müziğin size ve eserlerinize yansıması nasıldır ?

 Müzik ile resim yaptığımda yorulduğumu hiç hissetmem. Beni hep tempoda tutar ve yaptığım resimde dinlediğim müzikten izler taşır.

Örneğin bir resim yaptığımda arabesk müzik dinlediğimde daha koyu renklerle resim yapıyorum ama farkında olmuyorum. Veya hareketli bir marş dinlediğimde fırça darbelerim daha hızlı olabiliyor ve daha canlı renkler kullanıyorum. Müzik gerçekten yaptığım eserlerimiz çok etkiliyor.

Üstad Ertan Ateş bizlere bu röportaj ve Graffiti sanatı ile ilgili verdiğiniz bilgiler ve ayırdığınız kıymetli zamanınız için teşekkür ederiz. Sanat ve sanatçı dostu h24 haber olarak her daim siz üstadları takipçilerimize ulaştırmak bizleri onure eder.

Ertan Ateş bizde sizin sahsınızda H24haber in yayınlarından dolayı teşekkürler ederim başarılarınızın devamını dilerim

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER