VÄ°DEO GALERÄ°
FOTO GALERÄ°
KÃœNYE
FÄ°RMA REHBERÄ°
Ä°LAN REHBERÄ°
BÄ°ZE ULAÅžIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 08 January 2022 22:27:05

0 Yorum

Kez Okundu.

Nas-Faiz

NAS-FAÄ°Z

Seksenler ve öncesinde toplumda Ä°slami yönetim konusunda tartışma vardı. Toplumun çoÄŸunluÄŸu Ä°slami bir yönetimden yana deÄŸildi. Ne var ki böyle bir yönetime talip Ä°slamcı gençlik her gün daha da güçleniyordu.

Ä°slami bir yönetime, toplumun temelde üç kesiminden karşı çıkanlar vardı:

a. Dinle bir ilişkisi olmayan hatta karşı olanlar.

b. Muhafazakâr milliyetçiler.

c. Nurcular.

Birinci maddede yer alanları Ä°slami yönetime karşı çıkmaları doÄŸaldır. Ä°slami yönetime karşı çıkan muhafazakâr milliyetçilerin hepsinin ileri sürdükleri gerekçeler birtakım farklılıklar arz etse de ortak söylemleri ÅŸöyle idi:

Ä°slami yönetimin baÅŸarısızlığı Ä°slam’ın baÅŸarısızlığı olarak görülür. Bu sebeple din için en hayırlı olan günlük hayata taşınmamasıdır; Kur’an’ı güzel bir kılıfta asılmalı okunduÄŸunda da anlaşılmak için deÄŸil teberrüken okunmalı. Bunlara muhafazakâr-milliyetçi bir iktidar olmamalı çünkü baÅŸarısız olursa muhafazakârlık ve milliyetçiliÄŸe zarar verir derseniz kabul etmezler. Aynı ÅŸeyi solculara, Kemalistlere söyleseniz onlar da kabul etmezler.

Allah Kur’an’ı anlaşılsın ve uygulansın diye gönderdi. Ä°slam’ın sadece bireyi ilgilendiren hükümler getirmediÄŸi toplum ve toplumun yönetimine dair hükümler de getirdiÄŸi Kur’an’ın muhtevası hakkında malumatı olan herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Toplumsal meselelerle yönetim hakkında Kur’an’ın ayrıntılara girmediÄŸi doÄŸrudur. Aradaki boÅŸlukları ve ayrıntıları Müslümanlar yaÅŸadıkları dönemde içtihat ederek dolduracaklar.

Müslümanların geçmiÅŸte yönetime dair yazdıkları “AHKÂMU’S-SULTANÄ°YE” isimli eserler de yeterli hatta bazı konularda tutarlı deÄŸildir. Belirtelim ki: Din insan içindir, insan din için deÄŸildir. Uygulanan bir dinin zaman içerisinde bireyle ilgili hükümlerinde de, toplum ve yönetimle ilgili hükümlerinde de Ä°slam dışı bulaşıkları karışması normaldir. Bu bulaşıkları en önemlisi âlimiyle yöneticisiyle geçmiÅŸin ve geleneÄŸin kutsanmasıdır. Yapılması gereken bu kutsamadan vaz geçilmesi ve gelinen noktanın Kur’an’a arz edilmesidir. Nurcular da milliyetçi muhafazakârların söylediklerine benzer ÅŸeyler söylüyorlardı. Ayrıca onlara göre dava iman davasıdır. Ä°man davası dururken baÅŸka ÅŸeylerle uÄŸraÅŸmak iman davasını engeller. Sözünü ettikleri imanı çağımızda Risale-i Nur saÄŸlar. Bediüzzaman’ın “Sözler” isimli kitabında Risaleleri okuyan kiÅŸi on beÅŸ günde sahabe imanı gibi bir imana sahip olur, iddiasında bulunuyor. Fetöcü bir Tefsir profesörümüz vardı. Ä°lmi gayet iyi idi ama bilimsel toplantılarda kendi ilmini konuÅŸturmaz fırsat bulduÄŸunda mutlaka Risalelerden pasajlar okurdu.

Risalelerin etkili eserler olduklarını onları okumuÅŸ biri olarak söylemeliyim ama Nursi’nin, bu risalelerin kendi eserleri deÄŸil, kendisine yazdırıldıklarını söylemesi, ebced ve cifir hesapları, tayy-ı mekân ve tayy-ı zamandan bahsetmesi ne kadar imanî ve Ä°slamî hakikatlerle baÄŸdaşır? Diyelim ki iddia ettikleri gibi imanî hakikatler bu eserlerle gerçekleÅŸiyor. Bir asırdır Mekki dönemde kalmak ve Medeni dönemi göz ardı etmek ne kadar Ä°slamîdir?...

O zaman “Åžeriat gelecek vahÅŸet bitecek” diyenler, iktidara geldiler. Bireye dair bazı meselelerde düzeltmeler yaptılar ama devletin laik yapısına hiç dokunmadıkları gibi Mısır’da geçmiÅŸte iktidara gelmiÅŸ olan Müslüman KardeÅŸlere laikliÄŸi tavsiye ettiler. Daha önce bu kesim: “Ümmet ümmet” diyordu ama bugün: “Millet yalnızca millet” diyorlar. Ä°ktidara geldikleri ilk yıllarda muhalifleri: “Gizli ajandalarının bulunduÄŸu”ndan söz ediyorlardı, aradan yirmi yıl geçti, böyle bir ajandaları yokmuÅŸ. Åžu sıralar muhalefet yolun sonuna geldiklerini ve gidici olduklarını iddia ediyor. Bazı anketler de buna iÅŸaret ediyor.

Ä°ÅŸte tam bu sırada Reis nassta faizin yasaklandığından söz etmeye baÅŸladı. Çok yakın zamanda yüksek kurun faziletlerinden söz ediyor; bu sayede ihracatımızın çoÄŸalıp ithalatımızın azalacağı anlatılıyordu. Kur da yükseldikçe yükseliyordu. Halkta büyük bir tepki oluÅŸmaya baÅŸlamıştı ki ne tedbir alındıysa döviz kuru aÅŸağıya iniÅŸe geçti.

Sosyal medyada taraftar coÅŸtu; faize savaÅŸ açan Reise dualar ediliyor ve faizi indirmeyin diyenlerle dalga geçmeye baÅŸladılar. Sakin görünüÅŸlü Hazine Bakanı Nebati de bu furyaya katıldı. Sanki ülke ekonomisinde faiz silinmek üzere. Oysa faiz çeÅŸitlerinden biri yüzde on altıdan yüzde on beÅŸe indirilmiÅŸti. Ä°ster istemez insan ÅŸöyle düÅŸünmek mecburiyetinde kalıyor: Bir puan indirdiniz dolar kuru neredeyse yarı yarıya indi. Ä°ddianızda samimi iseniz faizi sıfırlayın da dolar pul olsun.

Doların hızlı yükseliÅŸinden de düÅŸüÅŸünden de zarar gören vatandaÅŸlarımız oldu. DüÅŸüÅŸünden dolayı görülen zarar geçici olabilir. Önemli olan ÅŸu: Devlet bu düÅŸüÅŸü nasıl saÄŸladığını, bunun devlete maliyetini ÅŸeffaf bir ÅŸekilde açıklamak durumundadır.

Åžahsen, eÄŸer naslara uymak gibi bir niyet varsa faize savaÅŸ açmakla iÅŸe baÅŸlamanın yanlışlığından daha önce söz etmiÅŸtim. Çünkü Kur’an’ın iniÅŸ döneminde en son yasaklanan faiz olmuÅŸtur. Öncelik adaletindir. Nefret dilini bırakacak, farklı kesimleri ihanetle suçlamaktan vaz geçilecek ve taraftar muhalif demeden herkese adil davranacaksınız. Atamalarda sadakata deÄŸil, ehliyete önem vereceksiniz. Ä°tici deÄŸil, ilk döneminizde olduÄŸu gibi kucaklayıcı olacaksınız.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
https://www.facebook.com/rhvmimarlik/videos/557660301802778
Yazar Bilgisi

Sait ŞİMŞEK Sait ŞİMŞEK h24habrgmail.com Tüm Yazıları

BENZER HABERLER