VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 17 November 2021 10:52:29

0 Yorum

Kez Okundu.

Mürekkep Yalamak

Yazı yazmak için şimdilerde kullanılan renkli renkli kalemlerin yerine eskiden, mürekkep ile divit kullanılırmış. Bazen haliyle yanlış yazıldığı da olurmuş. Bu durumda yazıyı yazan, yanlış olan yeri yalar, mürekkep silindikten sonra t

Mürekkep Yalamak Deyiminin Nereden Geldiğini Biliyor musunuz?

H24/Araştırma

Halk arasında "Mürekkep Yalamak" deyimini duymayanınız yoktur. Peki bu deyimin çıkış kaynağı nedir? Sizler için araştırdık.

Yazı yazmak için şimdilerde kullanılan renkli renkli kalemlerin yerine eskiden, mürekkep ile divit kullanılırmış. Bazen haliyle yanlış yazıldığı da olurmuş.

Bu durumda yazıyı yazan, yanlış olan yeri yalar, mürekkep silindikten sonra tekrar yazarmış. "Çok mürekkep yalamış bir adam" gibi cümleleri çevrenizde işitmiş olabilirsiniz. Bilindiği gibi belli yaşantılardan ortaya çıkmış deyimlerin bir de arka planları vardır.

Biz de sizler için bu deyimin anlamını ve arka planda yatan hikayesini araştırdık. İşte deyimin anlamı ve çıkış noktası: Deyimin Anlamı Mürekkep yalamak deyiminin anlamı: Okuyup yazmak, tahsil yapmak, eğitim görmek, Öğrenim görmek, cahillikten kurtulmak, aydınlanmak demektir. Deyimin Çıkış Noktası Eskilerde yazı yazmak için kullanılan mürekkep boyası bezir isinden yapılıyordu.

Bu mürekkep ile yazılmış olan yazıdaki hatalı yazıyı düzeltmek için eskiden kitabı elle yazanlar serçe parmağının ucunu dilleri ile ıslatıp hatalı harf, kelime ve cümle üzerine sürerlerdi. Yazı ustası, serçe parmağına bulaşan mürekkebi ister istemez diline bulaştırır, böylece mürekkebi yalamış olur. Islanan mürekkep bezir isinden yapıldığı için suda çabuk dağılıverirdi. Matbaanın yaygınlaşmasından önce kitapların el ile yazıldığı malum.

El yazması kitapların sayfaları hazırlanırken pürüzleri kaybolsun ve kalemin kayganlığı sağlansın diye parşömenlerin üzeri aher denilen bir tür sıvı ile cilalanır, ardından mühürlenirmiş. Yumurta akı ve nişastadan yapılan aher, kâğıt üzerinde kaygan bir tabaka oluştururmuş, ancak suyu görünce hemen erirmiş.

Aherin bu özelliğinden dolayı hattat veya müstensihler bir hata yaptıklarında onu silmek için serçe parmaklarının ucunu ağızlarında ıslatıp hatalı kısmın üzerine sürerler, böylece aher, dağılır, aherle birlikte hata da kaybolurmuş.

Bazen uzun bir cümle silinmesi gerektiğinde aynı işlemi tekrarlamak gerektiğinden, hattatın serçe parmağına gelen mürekkep, ister istemez diline geçer, böylece hattat mürekkebi yalamış olurmuş. Bu durumdan alınan ilhamla okuma-yazma işiyle uğraşmış, ilim tahsil etmiş kişiler hakkında “mürekkep yalamış” ifadesi kullanılır.

Mürekkep Yalamak İle İlgili Cümleler

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Nişanlısı eli yüzü düzgün, mürekkep yalamış bir gençti.

Mürekkep yalamış olduğundan ötürü, bu davranışı beni çok şaşırttı. 

Şirketimize mürekkep yalamış, yirmili yaşlarda bir çalışan almayı düşünüyoruz. 

Mürekkep yalamış kişilerle kültürel konularda tartışmak kolay olmasa gerek. 

Abdullah Efendi mürekkep yalamış, aklı başında, yakışıklı bir delikanlıydı.

Köydekiler mürekkep yalamış hiç kimseye tahammül edemeyecek kadar cahildiler. 

Evleneceğim kişi mutlaka mürekkep yalamış biri olmalı. 

Mürekkep yalamış ,insanların halleri davranışları ve düşünme biçimleri daha farklı oluyor. 

 Karşısına yakışıklı mürekkep yalamış bir genç çıkmıştı.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER