VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 14 August 2022 13:13:26

0 Yorum

Kez Okundu.

Keklik

Anadolu'da Keklik

H24/ Yaşam

Çil Keklik

Anadolu ve  Batı iran üzerinden Anadoluya gelen kuşlar sınıfından olup, sesi ve güzellikleriyle insanların sevgi ve bağımlılıkla insanlar tarfından  bir önem arz etmektedir. Keklik insanlarda bağımlılık yapacak kadar bir sevgi ile bakılır.

Bitlis /İncekaya/ TATVAN mevkiisinde Ustad Oktay SUBAŞI'nın  Objektifinden çil keklik

Çil Keklik

Çil keklik, türünün bulunduğu ülkeler Avrupa'dan başlayarak Güney İsveç ve Güney Finlandiya'dan Kuzey İspanya ve İtalya'ya kadar; Balkanlardan Küçük Asya'ya, Kuzey ve Batı İran'a kadar geniş bir yayılma alanı olan 7 ayrı ırkı mevcuttur. Ülkemizde ise Anadolu'da görülmektedir.

Çil keklik yapısı

Aile yapısını incelersek hayvanlar alemi, Kordalılar şubesi, Kuşlar sınıfı, Tavuksular takımı, sülüngiller familyasına mensup bir kuş türüdür. Çil keklik kınalı kekliğe kıyasla biraz kısadır. Vücut uzunlukları 30 cm'dir. Ayakları gri mattır. Gagası yeşilimsi mat renkli, küçük başlıdır. Yapısı tombul olmak ile beraber gri kahverengi bir kekliktir. Çil kekliğin vücudunda yüzü ve boynu kırmızımsı sarı, turuncu renkli ve böğründe bulunan kahverengi çizgiler dikine ve geniş şeklindedir. Kanat rengi kahvedir. Boyuna kesik çizgili, sırtı kahve rengi, siyah, krem rengi çizgiler vücudunda bulunmaktadır. Karın kısımları beyaz geriye kalan kısımları ise gri ve boz renklidir. Kuyruk sokumu bölümü çizgili kahve rengi, kısa ve sivri olan kuyruğu ise kızılımsı turuncu tonundadır.

Çil kekliği erkeklerinde karın bölümünde at nalı biçimde kestane renkli bir oluşum mevcuttur. Dişilerde ise bu tarz bir oluşum bulunmamaktadır. Dişilerde karın bölümlerindeki beyaz kısım daha geniş ve renkleri daha soluktur. Bu sebepten dolayı Avrupa'da gri keklik, Anadolu'da ise boz keklik olarak adlandırılmaktadır.Yetişkin çil kekliklerin canlı ağırlıkları erkeklerde ortalama olarak 408 gramdır. Bazen bu ağırlık 350-600 gram arasında değişebilir. Dişlerde ortalama ağırlık ise 402 gramdır. Dişilerde de bazen ağırlık 320-570 gram arasında değişebilir. Çil keklikleri gençleri sarı ve kahverengidir. Gençlerin belirleyici özellikleri ise 16 haftada oluşmaktadır. 1960 yıllara kadar keklikler tek tür olarak partridge adı altında toplanmışken, ayırt edici özellikleri sayesinde çil keklik de bir tür olarak kabul edilmiştir.

Bir doğa ve şunu diyen bir yazı ’Oktay Subaşı’ görseli olabilir

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Çil keklik yaşam alanı

Doğal yaşam alanları ekilebilir açık alanlar, çayırlar, kırlar, dağlık, kayalık, bozkırlar, çalılık,eğimli düzlükler, yarı çöl araziler ve çiftliklerdir. Bu yaşam alanlarda ürer ve kışları buralarda geçirirler.

Çil keklik beslenmesi

Çoğunlukla tohumlarla beslenirler. Yeşil yapraklar, tahıl, ot tohumları, omurgasızlar, yaprak bitleri, kanatlı böcekler ile beslenebilirler. Genç keklikler genellikle protein açısından zengin olan böcekleri tercih ederler. Bu sebepten dolayı yavrularını rahat böcek bulabilecekleri tahıl tarlalarının kenarlarına götürürler. Yumurtadan çıkan yavru keklikler ilk on gün yalnızca böcek sindirebilirler.

Çil keklik biyolojisi ve kuluçka

Çil keklik ilkbahar aylarından yeşilimsi renkten başlayarak çevresi kahverengi griye dönüşene kadar 20-30 tane yumurta yapabilirler. Bu keklik türü en fazla yumurta verenlerden biridir. Kuluçka süreleri 24 gündür. Yumurtadan çıkan yavrular 13-14 günlük olduktan sonra uçmaya başlar. Bu yavrular 16 hafta sonrasında özgürlüklerine kavuşurlar. Bahar gelene ve eşleşene kadar anne ve babaları ile beraber topluluk halinde yaşarlar. Yuvaları dağılsa bile aynı mevsimde tekrardan yuva kurabilirler. Yalnızca çiftleşme ve kuluçka zamanları dışında sürüler halinde yaşarlar. Çil keklikleri yere yakın uçarlar. Ötüş tarzları ise kulak tırmalayacak kadar tiz ve mekanik 'kiir-ik kiir-ik' tir.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER