VÄ°DEO GALERÄ°
FOTO GALERÄ°
KÃœNYE
FÄ°RMA REHBERÄ°
Ä°LAN REHBERÄ°
BÄ°ZE ULAÅžIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 07 February 2020 15:47:19

0 Yorum

Kez Okundu.

Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor

Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor?

28 Ocak 2020’de Büyük Åžeytan ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Ä°ÅŸgalci Ä°srail rejiminin baÅŸbakanı Netanyahu’yu da yanına alarak, ’Yüzyılın AnlaÅŸması’ adını verdikleri sözde barış planını gerçekte Filistin’i yok etme planını açıkladı.

Kudüs’ü tümü ile ve Batı Åžeria’daki yasadışı yerleÅŸim alanlarını da iÅŸgalci Ä°srail’e veren, iÅŸgalci Ä°srail’in tüm iÅŸgallerini meÅŸrulaÅŸtıran anlaÅŸma yazılırken Filistinlilere hiçbir ÅŸey sorulmamıştı. Filistinlilere paradan baÅŸka bir ÅŸey vaat etmeyen, Hamas’ın silahlarını bırakmasını isteyen sözde anlaÅŸma, kabul edilmediÄŸi taktirde Filistinlilere ekonomik yaptırımda içeriyor. AnlaÅŸma özetle Filistinlilerden Kudüs’ü satmalarını istiyor.

Filistin BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’deki Arap BirliÄŸi toplantısında yaptığı konuÅŸmada, "Trump’ın Yüzyılın AnlaÅŸması planını reddediyorum. Tarihe Kudüs’ü satan veya vazgeçen biri olarak geçmeyeceÄŸim" dedi.

Arap BirliÄŸi, ABD’nin sözde barış planının Filistin halkının hak ve beklentilerini minimum düzeyde dahi karşılamadığının altı çizilerek bu planı tamamen reddettiÄŸini açıkladı. Arap BirliÄŸi 2002’de Lübnan’da kabul edilen Arap Barış GiriÅŸimi’nin, Filistin-Ä°srail barışına çözüm olarak kabul edebilecek tek giriÅŸim olduÄŸu belirtti. Arap barış giriÅŸimi "1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması ve Filistinli mülteciler sorununa BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulunun 1948’de aldığı 194 sayılı karar gereÄŸince çözüm bulunmasını öngörüyor.

Filistin meselesinde dünyada iki çizgi var:

Birincisi; Hamas, Hizbullah, Ä°slami Cihad gibi direniÅŸ örgütleri ve Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti tarafından ifade edilen, Türkiye’den rahmetli Erbakan hocanın savunduÄŸu iÅŸgalci Ä°srail’i devlet olarak tanımayan ve denizden nehire bütün Filistin topraklarını kurtarmayı hedefleyen direniÅŸ ekseninin çizgisi.

Ä°kincisi; Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, El Fetih ve birçok Ä°slam ülkesinin desteklediÄŸi iki devletli çözüm… 1967 sınırlarında DoÄŸu Kudüs’ün içinde olduÄŸu bağımsız Filistin devleti. Ä°ÅŸgal edilmiÅŸ diÄŸer Filistin topraklarında meÅŸru kabul edilmiÅŸ bir Ä°srail devleti. Bunu da direniÅŸle deÄŸil görüÅŸmelerle elde etmeyi düÅŸünen bir anlayışı savunan çizgi. 13 Eylül 1993’te imzalanan Oslo anlaÅŸmasından beri Ä°ÅŸgalci Ä°srail ile müzakere yürüten El Fetih hareketi ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın ‘Yüzyılın anlaÅŸmasını açıklamasından sonra iÅŸgalci Ä°srail ve ABD ile tüm görüÅŸmeleri durdurduÄŸu açıkladı.

Zaten Ä°ÅŸgalci Ä°srail müzakere sürecinde 13 Eylül 1993’ten beri ortaya koyduÄŸu tavırlarla, iÅŸgalden vazgeçmek ve barış gibi hele Mescid-i Aksa’nında içinde bulunduÄŸu DoÄŸu Kudüs’ü Müslümanlara bırakmak gibi bir niyetinin olmadığını göstermiÅŸti.

DireniÅŸ ekseni yıllardır bıkmadan usanmadan bu gerçeÄŸi dile getiriyordu. Ä°ÅŸgalci Ä°srail ile müzakerenin anlamsız olduÄŸunu Ä°srail’in anladığı tek dilin direniÅŸ olduÄŸunu rahmetli Erbakan hoca gibi ifade ediyordu.

Bugün Büyük ÅŸeytan Amerika ‘Yüzyılın anlaÅŸması’ dayatması ile bu gerçekliÄŸi ilan etmiÅŸ oldu. Büyük ÅŸeytan önce 6 Aralık 1917’de Kudüs’ü iÅŸgalci Ä°srail’in baÅŸkenti ilan etti. 28 Ocak 2020’de sözde Yüzyılın anlaÅŸmasını. Bugün Filistinlilere teklif edilen DoÄŸu Kudüs’ün içinde olmadığı ve bir birinden dağınık yerleÅŸim yerlerinden oluÅŸan adı bağımsız, ucube bir devlet. Ä°slam Dünyasının ciddi tepki gösterdiÄŸi ’Yüzyılın AnlaÅŸmasına’ Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Mısır destek veriyor. Türkiye, Ä°ran, Malezya, Irak, Lübnan, Pakistan, Tunus ve daha birçok Ä°slam ülkesi ‘Yüzyılın anlaÅŸmasına’ ciddi tepki gösteriyor, kabul edilemez olduÄŸunu söylüyorlar.

CumhurbaÅŸkanımız ErdoÄŸan ‘Kudüs Kırmızı Çizgimizdir’ diyerek anlaÅŸmaya sert tepki gösterdiÄŸi gibi anlaÅŸmaya sessiz kalan ve destek veren Ä°slam ülkelerini de eleÅŸtirdi. ErdoÄŸan Yüzyılın anlaÅŸması ile ilgili deÄŸerlendirmesinde, “Bu planla iÅŸgal edilen Filistin topraklarının ilhakı amaçlanıyor. Türkiye olarak iki devletli çözümü kabul eden ama esasta Filistin’i tümüyle yok eden ve Kudüs’ü tamamen gasp eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz.

Rabbimizin çevresiyle yani Kudüs ve Filistin topraklarıyla birlikte mübarek kıldığı Mescid-i Aksa’nın mahremiyetine uzanan elleri kırmak imanımızın bir gereÄŸidir. Åžayet bugün Mescid-i Aksa’nın mahremiyetini koruyamazsak, yarın kem gözlerin Kabe’ye çevrilmesini engelleyemeyiz. Hele hele ÅŸu andaki zihniyetle hiç mi hiç engelleyemeyiz. Ä°ÅŸte bunun için Kudüs kırmızı çizgimizdir.

Ä°slam dünyasındaki ülkelerin ÅŸu atılan adım ve açıklanan metin ile ilgili tavırlarına baktığımız zaman ben halimize acıyorum. BaÅŸta Suudi Arabistan, sesin çıkmıyor! Sesin ne zaman çıkacak? Bakıyorsunuz Umman, Bahreyn aynı ÅŸekilde. Abu Dabi yönetimi bir de oraya katılıp, alkış tutuyorlar. Yazıklar olsun. Acaba o alkış tutan eller bu haince atılan adımın hesabını nasıl verecekler?” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan daha önce BM kürsüsünden, Ä°srail’in Filistin topraklarını iÅŸgal sürecini gösteren haritayı göstermiÅŸ ve Filistin sorununu dile getirmiÅŸti. Gerçektende o konuÅŸma çok önemli idi ve her taktiri hak ediyordu. Sayın CumhurbaÅŸkanının bu taktire ÅŸayan tavırları, sosyal medyada Filistin meselesine tek sahip çıkan tek ülke Türkiye paylaşımlarını beraberinde getiriyor. Yüzyılın anlaÅŸması tepkilerinden sonra Ä°hsan Süreyya Sırma hoca “Haydi Tayyib” baÅŸlıklı bir yazı kaleme alarak ÅŸöyle dedi: “Müslüman dünya lider(!)lerindense, sadece bir tek adam sesini çıkarıyor/çıkarabiliyor ve haykırıyor.[1]”

Bu anlayış Filistin meselesine sahip çıkan tek ülke Türkiye anlayışının doÄŸal sonucu olarak Türkiye yapabileceÄŸi her ÅŸeyi yapıyor yaklaşımını da beraberinde getiriyor. Ä°srail konusunda iktidara söylenecek, hiçbir söz bırakmıyor. Peki gerçekten böylemi dünyada Filistin meselesine sahip çıkan tek ülke Türkiye mi? ve yapılması gereken her ÅŸeyi yapıyor mu?

Ä°ÅŸgalci Ä°srail gayri meÅŸru bir ülkedir. Dünyada 30 civarında ülke Ä°srail’i devlet olarak tanımamakta ve Ä°srail ile ticaret dahil hiçbir iliÅŸkiye girmemektedir. Suudi Arabistan gibi hukuken tanımayıp her türlü gizli iliÅŸkiye giren birkaç ülkeyi düÅŸersek 20’nin üzerinde ülkenin Ä°srail ile gizli açık iliÅŸkisi yok, Ä°srail vatandaÅŸlarının pasaportlarını kabul etmiyorlar.

GeçtiÄŸimiz yıl Malezya, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları elemelerine katılacak Ä°srailli sporculara vize vermemiÅŸti ve kararın Filistin halkıyla dayanışma için alındığı açıklamıştı. Malezya DışiÅŸleri Bakanı Saifuddin Abdullah, hükümetin bundan böyle Ä°srailliler ya da temsilcilerinin katılacağı hiçbir etkinliÄŸe ev sahipliÄŸi yapmama kararı aldığını açıklamıştı. Malezya Filistin sorununu sıkça gündeme alan bir Ä°slam ülkesi.

Ä°ranlı sporcular ise uluslar arası müsabakalarda Ä°srailli sporcularla yarışmayı bile kabul etmiyorlar. Ä°slam devriminden önce Ä°ran iÅŸgalci Ä°srail’in petrol ihtiyacının çoÄŸunu karşıladığı bir ülke iken bugün Ä°ran’ın Ä°srail ile hiçbir ticari ve diplomatik iliÅŸkisi bulunmuyor. Devrim sonrası 1982 yılında Lübnan’da kurulan Hizbullah Ä°srail ile silahlı mücadeleye baÅŸlamış ve bu mücadele sonucunda yüzlerce belki binlerce ÅŸehit vermiÅŸti. Yüzlerce belki binlerce Ä°srail askeri öldürmüÅŸ ve sonuçta 2000 yılında Ä°srail tarihinde ilk defa direniÅŸle bir yerden Güney Lübnan’dan çıkmak zorunda kalmıştı. Bugün Ä°ran iÅŸgalci Ä°srail’e karşı silahlı mücadele veren Hizbullah, Hamas ve Ä°slami Cihadı desteklemek ve onlara silah vermekle suçlanıyor. DoÄŸrusu bu suçu, Ä°ran’da direniÅŸ örgütleri de kabul ediyorlar gizleme gereÄŸi de duymuyorlar.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Bugün Amerika, Ä°ran’a uyguladığı ekonomik ambargonun en büyük nedeni olarak direniÅŸ örgütlerine olan bu silah dahil her türlü desteÄŸi gösteriyor. Ä°ran resmi açıklamalarla ‘Ä°srail yok olacaktır’ diyen bir Ä°slam ülkesi…

Ä°ran ve Malezya ‘Yüzyılın anlaÅŸmasına’ sert tepki gösteren ülkeler. Türkiye basınında çok yer almasa da bazı sitelerde bu haberler kendine yer buldu.[2]

Pakistan DışiÅŸleri Bakanlığında yaptığı açıklama ile ABD’nin sözde ‘Yüzyılın anlaÅŸması’ planını eleÅŸtirdi açıklamada, "1967 öncesi sınırlarına dönülerek baÅŸkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması çaÄŸrımızı yineliyoruz." denildi. Pakistan’da iÅŸgalci Ä°srail’i tanımayan Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkisi olmaya bir ülke.

Tunus CumhurbaÅŸkanı Qais Saeed, Amerikan’ın ’Yüzyıl AnlaÅŸması’ olarak ilan ettiÄŸi ’Sözde Orta DoÄŸu Barış Planı’nın “Yüzyılın AnlaÅŸması” deÄŸil, ’Yüzyılın Karanlığı” olarak nitelendirdi. Tunus CumhurbaÅŸkanı Saeed, Ä°srail ile normal bir ülke gibi iliÅŸki kurmayı doÄŸal görenlerin büyük bir ihanet içinde olduÄŸunu söyledi. Tunus’ta Ä°srail’i tanımayan Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkisi olmaya bir ülke. Tunus Ä°srail ile iliÅŸki kurmayı ihanet olarak nitelendiriyor.

Cezayir’de ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın "Yüzyılın AnlaÅŸması" isimli sözde barış planına tepki gösteren ve Ä°srail ile tanımayan Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkisi olmayan ülkelerden…

Bu ülkeleri daha da çoÄŸaltmak mümkün hepsini burada zikretmeye gerek yok.

Türkiye ise iÅŸgalci Ä°srail ile iliÅŸkilerde bazı krizler yaÅŸasa da, diplomatik iliÅŸkileri ve zaman zaman artan ve azalan bir ticari iliÅŸkiyi sürdürüyor. Türkiye 2015 yılında ülkemizde bulunan Hamas liderlerinden Salih Aruri’yi Ä°srail’in baskısı sonunda sınır dışı etti.[3] Ä°ran’dan Ä°srail’e atılacak füzeler için olduÄŸu söylenen Kürecik radar sisteminin kurulmasını kabul etti.[4] Ve Kürecik radar sistemi hala faaliyette.

Tüm bunlara raÄŸmen son dönemde Filistin konusunda Ä°ktidarın gösterdiÄŸi duyarlılık ve geliÅŸtirilen söylemler önemli. Özellikle sayın CumhurbaÅŸkanımızın BM’de yapmış olduÄŸu konuÅŸma ve ‘Yüzyılın AnlaÅŸması’ ile ilgili verdiÄŸi mesajlar her türlü taktiri hak ediyor. Ancak bu konuÅŸmaları yapan liderden, bu konuÅŸmaların gereÄŸi olarak yapmasını beklediÄŸimiz somut tavırlar var.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın BM kürsüsünden gösterdiÄŸi meÅŸhur bir harita var ya, Ä°srail’in Filistin’i nasıl yıl yıl yuttuÄŸunu gösteren. Ä°ÅŸte o haritada ‘Yüzyılın anlaÅŸması’ ile Filistin noktacıklara dönüÅŸüyor.

Filistin davası ile ilgili onlarca eylem yapıldı bu ülkede, onlarca güzel söz söylendi meydanlarda. Filistin’in erimeye devam ettiÄŸi bu süreçte. "Kahrolsun Ä°srail" sloganlarıyla yer gök inledi. Yöneticilerimiz Ä°srail’i sadece kınadılar. Ancak her eylemden sonra, söylenen her güzel sözden sonra Ä°srail’in yaptıkları hep yanında kar kaldı. Ve Filistin erimeye devam etti. Ä°ÅŸte düne kadar 67 sınırları diyenler bugün 67 sınırlarının ellerinden çıktığına ÅŸahit oluyorlar.

Artık sözden öte bir ÅŸeylerin yapılması gerekiyor. Ä°ktidarların slogandan öte, sözden öte bir ÅŸeyleri yapması gerekiyor. Ä°ktidardan öncelikle iÅŸgalci Ä°srail ile ticaret dahil tüm iliÅŸkileri bitirmesini bekliyoruz. Ä°ÅŸgalci Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkilerin kesilmesini istiyoruz. Kürecik radar istasyonunun öncelikle kapatılmasını istiyoruz. ‘Kudüs kırmızı çizgimiz’ diyen iktidardan bunları beklemek hakkımız diye düÅŸünüyorum. Bu güzel sözden sonra somut hiçbir ÅŸey yapmazsak söylenen sözün hiçbir kıymeti olmayacaktır.

 

Söylenen birkaç güzel söze bakarak Filistin meselesine Türkiye’den baÅŸka sahip çıkan yok deÄŸerlendirmelerinin de doÄŸru olmadığını düÅŸünüyorum. Hatta iÅŸgalci Ä°srail ile devam eden ticari ve diplomatik iliÅŸkilerle birçok Ä°slam ülkesinden Filistin konusunda daha geride olduÄŸumuzu düÅŸünüyorum.

Filistin meselesine önderlik etmek benim ülkeme yakışır ancak öncelikle yukarıda belirttiÄŸim somut tavırları koymamız gerekiyor. Sonra ortak düÅŸman Siyonist iÅŸgalci Ä°srail’e karşı, ortak hedef olarak ta Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüÄŸü belirlenerek, Ä°slam ülkelerinden bu konuda duyarlı olanları bir araya getirmeliyiz.

Åžu ÅŸartlarda Ä°slam ülkelerinin hepsini bir araya getirmek mümkün olmasa da en azında daha duyarlı olan ülkelerle bir birliktelik oluÅŸturula bilir ve ortak bir strateji belirlene bilir diye düÅŸünüyorum.

Kudüs davası bile bu ümmeti bir araya getirmeyecekse bu ümmeti bir araya getirecek hiçbir ÅŸey yok demektir.

Malezya, Endonezya, Pakistan, Ä°ran, Irak Lübnan, Cezayir, Tunus bu iÅŸe hazır olan diÄŸer ülkelerle bir araya gelebiliriz bence. Ancak bu iÅŸe mümkünse ikna edilerek iliÅŸkiler düzeltilerek bir ÅŸekilde Mısır’da dahil edilirse Filistin konusunda baÅŸarı ÅŸansı yükselir.

Yüzyılın anlaÅŸmasını Filistinlilere dayatan ABD, kabul etmedikleri taktirde Filistinlileri ekonomik ambargo ile tehdit ediyor. Buda önümüzdeki sürecin daha da zorlaÅŸacağını gösteriyor. Bu anlaÅŸmaya karşı çıkan ülkelerin ve tabiî ki Türkiye’nin, bugünden sonra Filistinli direniÅŸ örgütlerine Ä°slami Cihad’a, Hamas’a her türlü siyasi, ekonomik ve askeri yardımı yapmaları, yaptıkları yardımları artırmaları gerekiyor. Yoksa Kudüs’te gider Mescid-i Aksa’da…..

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
https://www.facebook.com/rhvmimarlik/videos/557660301802778
Yazar Bilgisi

Ramazan DEVECİ Ramazan DEVECİ h24habrgmail.com Tüm Yazıları

BENZER HABERLER