VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 01 May 2020 13:57:43

0 Yorum

Kez Okundu.

Emek Günü Kutlu Olsun

1 MAYIS "EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ" KUTLU OLSUN

 1856 yılında Avustralya'da taş ve inşaat işçilerinin günlük sekiz saatlik iş günü talebiyle başlatılan hak arama yürüyüşü, 1886 yılında yaklaşık yarım milyonluk çalışanın iş bırakma eylemleriyle Amerika'ya taşındı.

1889'da kazanılan 8 saatlik iş günü hakkıyla birlikte tüm dünya çalışanları, 1890'dan bu yana 1 Mayıs'ı “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlamaktadır.

Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanan 1 Mayıs, 2008 Nisan'ında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde ise TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir..

 

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI TARİHÇESİ

1 MAYIS NEDİR?

Tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs işçi bayramı hakkında 1 Mayıs işçi bayramının tarihçesi nasıldır? ve 1 mayıs nedir? soruları merakla araştırılıyor.işte detaylar 1 mayıs işçi bayramı 1 mayıs nedir 1 mayıs tarihçesi

Hersene bütün dünyada kutlanan 1 mayıs hakkında çokça merak edilen sorulardan olan 1 Mayıs işçi bayramı tarihçesi nasıldır? ve 1 Mayıs nedir sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI TARİHÇESİ NASILDIR?

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi.

Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. En güzel 1 mayıs mesajları Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

 TÜRKİYEDE 1 MAYIS NEDİR?

Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, tarihi kaynaklara göre, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1911'de kutlandı. Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında kutlandığı bilgisi kaynaklarda yer aldı. 1’inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşları’nın ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra ilk kez 1921'de kutlandı.

Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin Genel Başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti. Ankara'da da Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı.

1 Mayıs 1923’te de ilk kez “resmi” olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Ancak, 1924 yılında “kitlesel” 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Ardından 1925 yılında çıkarılan “Takrir-i Sükun” yasasıyla kutlamalar 1935 yılına kadar yasaklandı. 1980 Darbesi sonrası resmi tatiller arasından çıkarılan 1 Mayıs, 2009 yılında tekrar resmi tatil olarak ilan edildi.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER