VÄ°DEO GALERÄ°
FOTO GALERÄ°
KÃœNYE
FÄ°RMA REHBERÄ°
Ä°LAN REHBERÄ°
BÄ°ZE ULAÅžIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 07 March 2023 20:24:04

0 Yorum

Kez Okundu.

Değişim ve Dönüşüm

DEĞİŞİM ve DÖNÜÅžÜM

H24/ Makale / Mehmet Ali BÄ°ÇER 

ÇoÄŸunlukla herkes birbirinden ÅŸikayetçi. Esnaf müÅŸteriden, müÅŸteri de esnaftan ÅŸikayetçi. ÖÄŸretmen öÄŸrenciden, öÄŸrenci de öÄŸretmeninden ÅŸikayetçi. Aile bireyleri, bürokrasi, sosyal hayat, siyaset kulvarı vb. herkes birbirinden ÅŸikayetçi. Sizin de ÅŸikayet ettiÄŸiniz mutlaka bir çok sorunlar vardır. Peki çözüm nedir?

Ne yapmak lazım?

Gelen, gideni aratacak mıdır? Bu ve buna benzer soruların, tek bir cevabı vardır. O da “DEĞİŞİM ve DÖNÜÅžÜM”Ancak, deÄŸiÅŸim kuralına uygun olarak yapılmalıdır. AÄŸacın kökündeki bir deÄŸiÅŸim gövdesine, yaprağına ve meyvesine de yansır.

DEĞİŞİMİN PAROLASI

Her türlü olumsuzlukların diz boyu olduÄŸu bir bataklıkta, Mekke’de inen bu Ayet’i Kerime bugün de dikkatimizi çekmelidir. Çünkü; Kur’an’ı Kerim evrenseldir ve çaÄŸlarüstü ilâhi bir sistemdir. Mekke’nin ilk yıllarında abdest, namaz, oruç, zekat, hac, tesettür de yoktur. Yalnızca “DeÄŸiÅŸim ve DönüÅŸüm” vardır.

Cahiliye Dönemi olarak ifade edilen o günlerde içki, kumar, zina, faiz, hırsızlık, gasp, adam öldürme, inkarcılık ve her türlü sapıklık bugünle kıyaslanacak olsa acaba nasıl bir sonuç çıkar, hiç merak ettik mi? Ä°nsanın ruh dünyası hep aynıdır. Kullanılan araçlar ise farklıdır. Ä°slam’da ÅŸekil vardır, ama ÅŸekilcilik yoktur.

Kur’an’ı Kerim, Ra’d Suresi: 11.Ayet’ini (Bir kavim nefislerinde olan Ä°man ve Ä°hlâsı deÄŸiÅŸtirmedikçe, Allah onlara olan nimetini deÄŸiÅŸtirmez.) iyi anlayabilenler özgürlüÄŸüne kavuÅŸacak, donmuÅŸ, dumura uÄŸramış, iÄŸdiÅŸ edilmiÅŸ olan beyni sıhhat bulacak, anlamaya, hissetmeye, kavramaya deÄŸiÅŸmeye, hayat bulmaya ve yaÅŸamaya baÅŸlayacaktır. Böylece gönlü huzura erecektir. Ä°ÅŸte size temiz toplum, sevgi toplumu. Ä°ÅŸte tarağın diÅŸleri gibi eÅŸit ve sınıfsız bir toplum.

DEĞİŞİMİN AŞAMALARI

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

1)- Ä°çimizdeki DeÄŸiÅŸim: Yedi baÅŸlı canavar örneÄŸi nefsin zincirlerini tek, tek kırarak olgunlaÅŸmış ve özgürlüÄŸüne kavuÅŸmuÅŸ mükerrem insan olmak. Emin olmak, doÄŸru olmak, zeki olmak, dirençli ve sabırlı olmak. Kısacası; Kul Olmak. Yani kalbe düÅŸen tohumun ilk halkası.

2)- Birlikte DeÄŸiÅŸim: BeÅŸinci güç olarak bilinen “Sivil Toplum KuruluÅŸları“ oluÅŸturmak, bir vücut gibi. Örnek modelimiz (Ahzab Suresi:21) iÅŸe bir kiÅŸiyle baÅŸlamadı mı? Ve iki Ömer’den birini bekleyip, kırk kiÅŸi olunca da kitle halinde birlikte “DeÄŸiÅŸim ve DönüÅŸüm” gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olmadı mı?

3)- Dışa Dönük DeÄŸiÅŸim: Ä°yilik ve hayırda yarışmak, halkla iyi iliÅŸkiler kurmak, yardımlaÅŸma ve dayanışma içerisinde bulunmak. DoÄŸaldır ki, bu çalışmaları futbol oyuncuları gibi ekip halinde yapmak. Yani, organizeli, koordineli çalışmak, BeÅŸinci gücü harekete geçirmek. Çığ gibi büyümek. Katılımların artması için de konferans, panel, sempozyum ve medya aracılığı ile tanıtım faaliyetlerinde bulunmak. Yani, dışa açılmak. Dışımızdakilerin deÄŸiÅŸimine ön, ayak olmak. (GeniÅŸ Bilgi Ä°çin; “Toplam Kalite Yönetimi” Makalemizi okuyunuz)

SAĞLIKLI DEĞİŞİM

Her aÅŸamada özdenetim, murakabe, muhasebe deÄŸiÅŸimin saÄŸlıklı olması için gereklidir. Örnek modelimiz Hz Muhammed (S.A.V.): “Ölmeden önce ölünüz.” Hz Ömer (R.A.) ise “Bugün Allah (C.C.) için ne yaptın?” ifadeleri bu aÅŸamada dikkate alınması gerekir.

DEĞİŞİMİN TUZAKLARI

Åžehvet, Åžöhret ve Servet deÄŸiÅŸimin önünde duran üç büyük tuzaktır, mayındır. Hazreti Muhammed (S.A.V.)’e Mekke’nin alımlı, genç ve güzel kızları kendisine sunulmuÅŸ, (Åžehvet) Yöneticilik teklifi ile baÅŸkan olmaları istenmiÅŸ. (Åžöhret) Ä°stediÄŸi kadar toprak, baÄŸ-bahçe, mal-mülk sunulmuÅŸ. (Servet) ama, verilen cevap çaÄŸlarüstü ve evrensel olmuÅŸtur. “SaÄŸ elime GüneÅŸ’i, sol elime de Ay’ı verseniz davamdan asla vazgeçmem, taviz de vermem.”

SÖZDE DEĞİŞİM OLMAZ

Davranışlarda “DeÄŸiÅŸim ve DönüÅŸüm” olabiliyorsa orada bir eÄŸitim var demektir. EÄŸitim için de bilgi, inanç ve ihsan (görünmeyeni görünüre çevirmek) gerekir. Bal, bal demekle ağız tatlanmaz. Kavanozun kapağını açıp bir kaşık ile tadına bakmak gerekir.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
https://www.facebook.com/rhvmimarlik/videos/557660301802778
Yazar Bilgisi

Mehmet Ali  Biçer Mehmet Ali Biçer H24ajansgmail.com Tüm Yazıları

BENZER HABERLER