VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 31 January 2022 02:36:32

0 Yorum

Kez Okundu.

Cevdet SAİD Hakk’a Yürüdü

Barış ve birliğin mütefekkiri Cevdet Said vefat etti.

H24/ Yaşam- Biyografi

Suriyeli İslam Alimi Cevdet Said, İstanbul’da vefat etti.

Yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla şiddetsiz barışın mümkün olduğunu savunan yazar, ülkemizde “Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları” kitabıyla biliniyor.

Baas Partisi döneminde düşünceleri dolayısıyla defalarca tutuklanan Said, Suriye Savaşı’nın başladığı 2012 yılında ülkemize hicret etti. sürdüğü İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etti.

Suriye’nin Çerkez asıllı ünlü İslam alimi Cevdet Said, şiddet karşıtlığı ve barış içinde bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmak için neredeyse bir ömür harcadı. Ülkemizde tanınırlığı ise İlhan Kutluer’in dilimize kazandırdığı “Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları” kitabıyla oldu.

DEFALARCA TUTUKLANDI

Aile kökleri Kuzey Kafkasya’ya kadar uzanan Said, 1931’de Suriye’nin Golan bölgesindeki Bîr’ul Acem köyünde dünyaya geldi. 1958 yılı sonunda Ezher’de okumak için Mısır’a gitti. Önce Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi, ardından Eğitim Fakültesi’nde ihtisas yaptı. Mezun olunca da Suudi Arabistan’a gidip iki yıl öğretmenlik yaptı. Ardından Suriye ile Mısır arasındaki birleşme sürecinde Şam’a döndü ve öğretmen olarak göreve başladı.

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

Aynı yıl zorunlu askerlik hizmetini ifa etmek için orduya katıldı. Mensubu olduğu tugay askerî darbeye katılınca, darbeye itiraz ederek görev almayı reddetti. Said, Baas Partisi’nin iktidar olduğu dönemde entelektüel bakışı ve muhalif faaliyetleri gerekçe gösterilerek defalarca tutuklandı.

Suriye Savaşı sebebiyle 20 Aralık 2012 tarihinde Türkiye’ye hicret eden büyük mütefekkir, o tarihten itibaren İstanbul’da yaşadı ve iki yıl önce Türk vatandaşlığı aldı. Türkiye’de bulunduğu süre zarfında yüzü aşkın konferans verdi, yazılar yazdı, sanal ortamda hiç aksatmadan tefsir derslerini sürdürdü.

İSLAM BİRLİĞİNİ SAVUNUYORDU

İlk kitabı 1966 yılında “Adem’in İlk Oğlunun Mezhebi – İslami Harekette Şiddet Sorunu” başlığıyla yayınlandı. Nebîlerin barışçıl yöntemi benimsediğini ve değişim sürecinde şiddet kullanımını reddettiğini anlatan yazar, şiddet ile düşünce arasında zorunlu ters bir ilişkinin de mevcut olduğunu savundu.

Cevdet Said’in önemle üzerinde durduğu konulardan birisi de İslam ülkelerinin birliği meselesiydi. Avrupa ülkelerinin barış yoluyla birleşmesinin insanlık tarihinde çok önemli bir sayfa olduğunu savunan yazar, İslam ülkeleri arasında Avrupa Birliği’ne benzer bir birliğin kurulmasını öneriyordu.

KİTAPLARI

Seksenli yıllardan itibaren Türkçe’ye çevrilen kitaplarından bazıları; Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları, Ademin Oğlu Habil Gibi Ol, Ademoğlunun İlk Mezhebi, Bir Çıkış Yolu, Kendilerini Değiştirmedikçe, Güç İrade Eylem, Cömert Rabbinin Adıyla Oku, İslam Dünyasının Krizleri, Değişim Rüzgarları ve Şiddet Erdemi Öldürür.

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER