VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
KÜNYE
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
H24HBR

@ Haber Tarihi : 17 January 2023 19:17:06

0 Yorum

Kez Okundu.

Arkadaş Tanıma Yöntemi

ARKADAŞ TANIMA YÖNTEMİ

H24/Makale / Mehmet Ali BİÇER 

“Bas Mümin’in damarına, bak münafık nerden çıkar.” Atasözünde damarına basılan bir Mümin’in tahrik olması veya öfkelenmesi halinde söz ve davranışları ile kendisini tanıtacak, karakterini açığa çıkaracaktır. Öfke, aklın yerine geçer. Öfkesini kontrol edebilenler başarılıdır. HZ. MUHAMMED (S.A.V.) Kadın-Erkek toplam 470 münafığın listesini çıkardı ama münafıklarla da irtibatını kesmedi, cenaze namazını ise kıldırmadı.

MADALYA İKİ YÜZLÜDÜR

Kişinin Damarı; Nefsi, şehveti, namusu, mevki ve makamı, maddi çıkarlarıdır. Damara basılmadan öncesi ile sonrasındaki değişiklik hissedilmiyor veya olumsuz tepkilere şahit olunmuyorsa karakteri sağlam, direnci kuvvetli, kişilikli oluşundandır. Bu şahıs ahlâkı düzgün, dürüst, güvenilir kişiliğe sahip birisidir.

AR DAMARI ÇATLARSA

Madalyanın diğer yüzünde kibir, çıkar, rant, mevki, makam ve nefsani azgınlık ile şahsiyet ayaklar altına alınır, ağzından çıkanı kulak duymaz, çılgına dönünce de ne yaptığını bilmez, çevresine karşı hırçınlaşır, acımasızcca saldırganlaşır, zalimleşir ve gözüne Allah, Peygamber din, iman hiçbir şey görünmez olur.

YERYÜZÜ YILDIZINDAN ÖĞÜTLER

Bir yargılamada, sözü edilen sanığı tanıdığını ileri süren kişiye, Halife Hz.Ömer (R.A.) “Sen onunla, yolculuk yaptın mı? Komşuluğun var mı? Aranızda herhangi bir alış-veriş oldu mu?” Sorularını yöneltmiş, hayır cevabı alınca da “Sen o sanığı tanıyamıyorsun.” demesi ibret vericidir. Halife Hz.Ömer (R.A.)’ın başka bir özdeyişi ise “Mümin’in namazı, orucu sizi aldatmasın. Söylediği zaman yalan söylüyor mu? Güvenilir ve dürüst mü? Siz, buna bakın.”

DOST ACI SÖYLERMİŞ

Bir Mümin’in; Hacılığı, hocalığı, ağzı Kur’an’lı, alnı secdeli, hafızlığı, din görevlisi, şeyh efendi, imam-hatipli, ilahiyatçı, sakallı, cübbeli, tesettürlü, çarşaflı, abdestli-namazlı oluşu sizi aldatmasın. HZ. MUHAMMED (S.A.V.) çevresinde güzel ahlâkı ile tanındı ve Kur’an’ı Kerim’de de övüldü. İnsanı insan yapan ancak “Güzel Ahlâk’tır.”

https://www.4x4bet123.com/ https://www.4x4bet123.com/

ULU SÖZÜ DİNLEMEYEN ULUR

Hazreti Mevlâna (K.S.) müridiyle yolda yürürken birkaç köpeğin sarmaş dolaş uyuduklarını görür. Yanındaki öğrencisi; Ne güzel bir kardeşlik örneği, keşke insanlar da bundan ibret alabilseler, der. Hazreti Mevlâna (K.S.) tebessümle karşılık verir. “Aralarına bir kemik atıver de, o zaman gör kardeşliklerini.”

ARKADAŞLIK MANZARALARI

Borcunu vaktinde ödüyor mu? Verdiği sözü tutuyor mu? Şaka ile de olsa yalan söylüyor mu? Gizli hayatınız onun merakını celb ediyor mu? Sırları saklamasını biliyor mu? Tanıdıklar arasında laf getirip götürüyor mu? Kibirli, öfkeli, kinci davranışları var mı? Sizin güzel hareketlerinizi istismar ediyor mu? Damarına basılınca da çuvaldakileri ters yüz ediyor ve kirli çamaşırlarınızı ortalığa saçıyor mu? Asıl siz bunlara bakın.

GÜZEL ÖĞÜT DEĞERLİDİR

Efendimiz (S.A.V.)’in “Mümin bir delikten iki defa ısırılmaz.” söylemi ile münafıkların (İkiyüzlü, çifte standartlı) alametlerinden bahsetmesi manidardır. Bu tanımalar daha çok bir emanetin, bir sırrın, bir görevin verilmesinde daha çok önem arz etmektedir. “Aldatan bizden değildir.” Hadis’i Şerif’i ise kalblerimizi ürpertmeli, beynimizi zonklatmalı, değerlerimize ve maneviyatımıza yeniden iman etmelidir.

ARKADAŞ TANIMA KRİTERLERİ

Arkadaş bildiğimiz kişileri sofrada, öfkelendiğinde, cömertliği ve cimriliğinde, yolculukta, zorlukta,

alış-verişte, paylaşımda, çıkarında, yoklukta, varlıkta, şöhret kazanıldığında, makama geldiğinde, zayıflara, düşkünlere ve hayvanlara gösterdiği merhametinde tanırız. Arkadaşı Tanımak; Mesleğini, memleketini, beğenilerini, yeteneklerini, endamını ve özgeçmişini (CV) bilmek demek değildir.

 

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER